De vijf mooiste watervallen van IJsland

Bij een lijstje van de mooiste watervallen van IJsland verwachten veel mensen waarschijnlijk ook een lijstje van de bekendste watervallen. Maar helaas, Gullfoss, Goðafoss en Dettifoss (qua volume de grootste waterval van Europa), worden dan wel veel bezocht, maar hebben het toch niet gehaald tot in dit lijstje van de vijf mooiste watervallen van Europa. Welke wel, dat lees je hieronder.

Skogafoss

Net als Gullfoss, Goðafoss en Dettifoss, is ook Skogafoss een veel bezochte waterval. De ligging van Skogafoss is wat dat betreft dan ook ideaal, zo dicht langs de snelweg. De 60 meter hoge en 25 meter brede waterval trekt dan ook veel bekijks. Je kunt vlak naast de waterval een stalen trap beklimmen tot een uitzichtpunt net boven de waterval. Maar eerlijk is eerlijk, het grindstrandje recht voor de waterval biedt waarschijnlijk het beste uitzicht. En voor de echte daredevils, kun je via dit grindstrandje helemaal tot aan de waterval lopen. Houdt er dan wel rekening mee dat je het niet droog zult houden. Wil je Skogafoss overigens fotograferen zonder mensen op de foto, blijf dan kamperen op de naast gelegen camping, dan heb je de waterval in de avonduren helemaal voor jezelf.

Hengifoss

Hengifoss behoort met zijn 118 meter hoogte, tot de hoogste watervallen van IJsland. Deze waterval ligt naast het 25 kilometer lange Lagarfljót-meer, en tegenover het grootste bos van IJsland: Hallormsstadur. Vanaf de weg kun je niets zien van de waterval, maar een wandeling van ongeveer 45 minuten brengt je tot dicht bij de voet van de waterval. Met een beetje klimmen en als je natte voeten niet erg vindt, kun je zelfs tot bij de voet van de waterval komen. Als er niet te veel water valt, kun je zelfs achter de waterval langs lopen. Maar eerlijk is eerlijk, het uitzicht vanaf een afstandje is eigenlijk beter, je ziet dan namelijk ook de verschillende lagen in het bassalt gesteente.

Svartifoss

Svartifoss is een bijzonder fraaie, 20 meter hoge waterval in Nationaal Park Skaftafell. Dit omdat de waterval omgeven is door kolommen van zwart basalt. Deze kolommen zijn ontstaan doordat lava heel langzaam afkoelde en het gesmolten gesteente kon kristalliseren. Om de waterval te zien, is wel een wandeling van 2 kilometer noodzakelijk, welke op sommige stukken best steil is, maar nergens echt lastig wordt. Ondanks de 2 kilometer lopen, is het eigenlijk altijd wel druk bij de Svartifoss. Maar, dat is dan ook niet voor niets.

Kirkjufellsfoss

Op het schiereiland Snaefellsnes ligt de mooie en ook zeer fotogenieke Kirkjufellsfoss. Het is geen waterval met een groot hoogteverschil, maar juist één met een trapsgewijs hoogteverschil. Juist hierdoor kun je, met een Neutral Density filter, erg mooie foto’s maken, bijvoorbeeld in combinatie met de tegenover gelegen Kirkjufell.

Glymur foss

Glymur is wat ons betreft de absolute winnaar van deze lijst van mooiste watervallen van IJsland. Toch wordt de waterval niet veel bezocht en dat terwijl deze maar een uur rijden ten noorden van Reykjavik ligt. Oké, om de waterval zelf te zien moet je ook nog eens 1,5 uur lopen (enkele reis). Een steil pad, waarbij je via een boomstam de rivier oversteekt en met verschillende kabels omhoog moet klimmen. Toch is deze klim meer dan de moeite waard. Onderweg krijg je namelijk een steeds beter zicht op de 196 meter hoge waterval (de op een na hoogste waterval van IJsland) die zich in een nauwe canyon stort. En voor de echte avonturiers: je kunt net boven de waterval de rivier doorwaden om aan de andere kant van de canyon af te dalen. Je ziet dan minder van de waterval, maar je zult je knieën niet horen protesteren.

Gepubliceerd op zaterdag 01 oktober 2016.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *