De 5 beste uitzichten in Parijs

Om een stad als Parijs het beste te zien moet je de hoogte in. Vanaf boven zie je namelijk pas hoe groot een stad is. In Parijs is dat heel makkelijk: de stad is gebouwd op een aantal heuvels en heeft volop gebouwen en monumenten die je kunt beklimmen. Vanuit iedere windrichting ziet de stad er weer anders uit.

Eiffeltoren

Toen de Eiffeltoren eind 19de eeuw werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling, vond men hem foeilelijk. Tegenwoordig wordt de Eiffeltoren echter gezien als architectonisch hoogstandje en is ’t het symbool geworden van Parijs. Jaarlijks wordt de Eiffeltoren dan ook bezocht door een schamele 6 miljoen (!) bezoekers die allemaal 17 euro hebben betaald om Parijs vanaf 275 meter hoogte te zien (of minder als je niet helemaal naar de derde verdieping wilt). Hoewel je er dus wat voor over moet hebben (dringen om even een foto te kunnen maken), is het eigenlijk een must om Parijs vanaf de Eiffeltoren te zien.

Grande Arche de la Défense

De Grand Arche is de moderne tegenhanger van de Arc de Triomphe. Hoewel, met zijn 110 meter in hoogte, breedte en lengte is de Grand Arche heel wat groter dan de Arc de Triomphe. Zo groot zelfs, dat de Arc de Triomphe makkelijk onder de overkapping van de Grand Arche zou passen. De meeste van de 35 verdiepingen tellende gebouw worden gebruikt als kantoorruimte. De bovenste verdiepingen worden gebruikt voor exposities, een restaurant en het panoramaterras op het dak. Het leuke is, voor 10 euro wordt je met een nagenoeg glazen lift naar boven gebracht. Het uitzicht op Parijs begint dus al onderweg naar de top van de Grand Arche!

Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is met zijn 49 meter hoogte zeker niet het hoogste gebouw van Parijs, maar door de ligging is het wel degelijk de moeite waard om te beklimmen. Door de geringe hoogte heb je namelijk een heel andere beleving met de stad dan bijvoorbeeld vanaf de Tour Montparnasse: het verkeer raast letterlijk aan je voorbij. Vanaf twaalf wegen rijdt het verkeer op de Arc de Triomphe af. In het verlengde van deze wegen heb je een mooi uitzicht over heel Parijs. Om van dit uitzicht te genieten kun je vanaf Avenue de la Grande Armee via een tunnel naar het midden van de rotonde. Voor 8 euro krijg je vervolgens toegang tot de Arc de Triomphe, waar je de top alleen per voet kunt bereiken.

Montmartre – the Sacré-Coeur

De Basilique du Sacré-Coeur is gebouwd als monument ter nagedachtenis aan de ruim 58.000 doden die vielen tijdens de Frans-Duitse Oorlog. De kerk is volledig gebouwd met travertijn, een steensoort dat wanneer het nat wordt, een wit kalklaagje produceert. Hierdoor kan de kerk haar fel witte kleur behouden. Vanaf afstand is de kerk, op de top van Montmartre dan ook zichtbaar. Maar net zo goed, heb je vanaf de voet van de basiliek een goed uitzicht over de stad. En dat gratis, hoewel, je moet wel de heuvel op lopen, of betalen voor het trammetje naar boven. En je zult er niet alleen staan…

Tour Montparnasse

Als laatste, maar zeker niet de minste: Tour Montparnasse. Met 210 meter hoogte was de Tour Montparnasse tot 2009 het hoogste gebouw van Parijs (en Frankrijk). Hoewel de meeste mensen de zwarte blokkendoos maar lelijk vinden (en dat is die ook), heb je vanaf het panoramaterras op het dak wel een grandioos 360 graden uitzicht over Parijs. Wat ons betreft zelfs het beste uitzicht over Parijs. Voor de 15 euro die het je kost om met de lift naar het dak gebracht te worden, kun je bij mooi weer kilometers ver kijken en heel Parijs in je opnemen. Het uitzicht vanaf Tour Montparnasse is helemaal mooi in het donker, de straten van Parijs en de Eiffeltoren in het bijzonder zijn dan erg mooi verlicht.

Gepubliceerd op woensdag 24 februari 2016.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *