Christus de Verslosser

Het bekendste beeld van Rio de Janeiro is natuurlijk het Christusbeeld op de top van de Corcovado. Waar je ook bent in Rio, je zult bijna altijd uitzicht hebben op dit Christusbeeld. En andersom natuurlijk ook: vanaf het Christusbeeld heb je ook een goed uitzicht op Rio. Dus mag een bezoek aan Christus de Verlosser, zoals het beeld voluit heet, niet ontbreken als je in Rio bent.

Je hebt verschillende mogelijkheden om bij het beeld te komen. Je kunt lopen (werd ons sterk afgeraden in verband met de veiligheid), je kunt met de auto (als je die hebt) maar dan moet je alsnog het laatste stuk lopen, je kunt met de tandradbaan, of je gaat zoals wij hebben gedaan met een pendelbusje vanaf het Praça do Lido aan de Copacabana. Voor $R 42,- (R$ 53,- in het hoogseizoen) heb je een retourtje voor de pendelbus en toegang tot het Christusbeeld. Niet heel duur als je bedenkt dat de rit bijna een halfuur duurt en je aan de voet van het beeld wordt afgezet. Onderweg zie je ook nog eens van alles, van de lagune tot een favela.

We waren redelijk vroeg van ons hotel weggegaan omdat men ons had gewaarschuwd dat het wel eens druk kon worden bij het Christusbeeld. Aan de dranghekken die voor de toegangspoort stonden te zien kan het er inderdaad goed druk zijn. Wij konden zo doorlopen, tot de laatste traptreden naar het beeld zelf.

Omdat je maar een relatief kleine ruimte rondom het beeld hebt, stroomt het daar al snel vol.

Ondanks de drukte nog meeviel, was het zelfs nu al een beetje dringen. Moet je nagaan hoe dat later op de dag moet zijn. Iedereen wil daarbij het liefst met de armen wijd op de foto. Sommige fotografen gaan daarvoor languit op de grond liggen om het 38 meter hoge beeld er goed op te krijgen. Verder helemaal niet vervelend deze mensen.

Even hadden we nog het idee om de flauwe grap te maken en aan iemand te vragen; ‘heeft u hier misschien een groot beeld gezien?’ Maar we hebben ons ingehouden en hebben ons door de krioelende mensenmassa een weg weten te banen naar de rand van het uitzichtpunt. Hiervandaan heb je een goed uitzicht over Rio (met name over de zuidzone, waaronder Copacabana), maar omdat je zo hoog staat (710 meter hoog) zie je geen details meer.

Draai je je weer om, dan kijk je recht tegen het Christusbeeld aan. Ongelooflijk hoe ze zo’n beeld op deze berg hebben weten te bouwen. 1145 ton aan beton hebben ze tussen 1921 en 1931 de berg op moeten brengen. Maar het is de moeite geweest hoor. Oké, het uitzicht op Rio de Janeiro vanaf de Suikerbroodberg is beter, maar het is niet voor niets dat Christus de Verlosser tot één van de Nieuwe 7 Wereldwonderen is verkozen.

Dus na ons opnieuw door de mensenmassa heen te hebben geworsteld, stonden we weer bij de voet van het Christusbeeld. Daar hebben we nog wat laatste foto’s gemaakt voordat we weer richting busje zijn gelopen.

Hoewel we op de heenweg moesten wachten tot het busje vol zat, gingen we nu gelijk rijden, en dat terwijl wij de enige passagiers waren. Niet duur dus die $R 42,- (ongeveer € 12,70).

Gepubliceerd op zondag 15 februari 2015.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *