Bologna de vette!

Bij een stedentrip naar Italië denk je al snel aan Rome, Florence of Venetië. Wanneer je echter voor het Italiaanse eten naar Italië gaat, kun je beter naar Bologna gaan. Bologna is namelijk de culinaire hoofdstad van Italië. Verwacht echter geen spaghetti Bolognese, spaghetti komt namelijk uit Napels en in Bologna eten ze alleen eierpasta. Voornamelijk dus tagliatelle, lasagna en tortellini. De bijnaam ‘la grassa’ (de vette) dankt Bologna aan de bereidingen van deze gerechten, waar vaak veel boter, kaas en vlees voor wordt gebruikt. Met name de tortellini is daarbij berucht: eierpasta gevuld met allerlei varianten vlees (waaronder de overheerlijke mortadella). Tortellini in brodo (tortellini in soep) maakt het geheel iets beter weg te krijgen, maar nog steeds behoorlijk vullend.

Hoewel je overal in de stad prima kunt eten, kun je de toeristische plekken beter vermijden. Niet omdat de kwaliteit slecht is, maar vooral omdat het eten hier een stuk duurder is. Sla de restaurants rondom het Piazza Maggiore daarom over. Loop bijvoorbeeld naar één van de vele osteria’s of trattoria’s zoals de Osteria dell’ Orsa (Via Mentana 1) of de Trattoria Serghei (Via Piella 12). Hoe armoediger het interieur, hoe beter het eten! Heb je geen trek in pasta, haal dan een pizza bij ‘Pizza Casa’ (op de hoek van Via delle Belle Arti en Vicolo De’ Facchini). Je kunt hier alleen pizza’s afhalen, maar zeker de moeite waard, het is namelijk één van de populairste pizzeria’s in de studentenwijk en je pizza eet je net als de vele studenten gewoon op één van de pleintjes, bijvoorbeeld op het nabij gelegen Piazza Giuseppe Verdi, waar het altijd druk en gezellig is.

Onthoud echter wel: veel pastagerechten zijn officieel als voorgerecht (primo) bedoeld, om daarna nog een vlees- of visgerecht (secundi) te nemen. Als je niet oppast, doet de stad dus echt zijn naam eer aan. Wees echter niet getreurd. Bologna biedt genoeg mogelijkheden om de kilo’s er ook weer vanaf te lopen: zo heeft de stad 40km aan arcades, kun je 500 treden van de 97 meter hoge Asinelli toren beklimmen, of loop je vanuit het centrum 4km naar het Santuario di San Luca, deze kerk ligt op de 300 meter hoge Monte della Guardia. Kortom, een prima workout om je daarna weer heerlijk te laten verwennen door de Bolognese keuken! Om alvast in de sfeer te komen, hieronder nog wat foto’s van Bologna:

Gepubliceerd op zondag 23 maart 2014.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *