Big Daddy en Big Mama in Sossusvlei, Namibië

Een uur voor zonsopkomst gaan de hekken naar Sossusvlei open. Dat betekent dus de wekker zetten en in het donker alles inpakken. Maar het is de moeite waard. Helaas betekent het wel dat een groot deel van de mensen als gekken gaan rijden zodra de hekken open gaan, om maar als eerste bovenop de zandduinen te kunnen zijn. Het is namelijk een beste tijd rijden voordat je überhaupt ook maar een beetje in de buurt komt van de zandduinen van Sossusvlei. De meeste mensen stoppen bij Duin 45 (hoe toevallig; na 45 km), dit is de eerste grote beklimbare duin die je tegenkomt.

Hierdoor is dit ook één van de drukkere plekken. Verwacht dan ook geen romantisch momentje alleen op Duin 45. Wil je wat meer rust, rij dan verder naar Sossusvlei: als je vroeg vertrekt dan kun je de zonsopgang nog net zien, maar rustig is het er dan nog wel.

Sossusvlei zelf ligt echter nog een heel stuk verder en is alleen te bereiken per 4×4 (het laatste stuk gaat namelijk door diep zand). Bij Sossuvlei bevindt je je letterlijk tussen de zandduinen. Helemaal aan het einde van de weg, kun je zien waarom het een vallei is. Als je geluk hebt, ligt hier namelijk water.

Ooit stroomde dit water naar Deadvlei, maar door het verschuiven van zandduinen is Deadvlei in de loop der jaren afgesloten geraakt van het water, waardoor een grote vlakte met versteende bomen omringd door immense rode zandduinen. Een wandeling naar Deadvlei mag dan ook niet ontbreken (ongeveer 30 minuten lopen vanaf de parkeerplaats, dus neem voldoende water mee!).

Bij Sossusvlei heb je genoeg keuzemogelijkheden voor wat betreft het beklimmen van een zandduin. Vergis je echter niet in de hoogte, sommige zijn ruim 300 meter hoog, wat betekent dat je ruim de tijd moet nemen om de duinen te beklimmen. Voor iedere stap die je zet zak je in het zachte zand namelijk net zo hard weer terug: het beklimmen van een duin in Sossusvlei is dan ook best zwaar.

Naast Deadvlei kun je bijvoorbeeld Big Daddy (de hoogste zandduin) of nabij het water (als dit in Sossusvlei te vinden is): Big Mama (de op één na hoogste zandduin). Vanaf deze zandduinen heb je een geweldig uitzicht over de omgeving: zandduinen zover het oog reikt.

Uiteindelijk komt er echter weer een tijd dat je verder moet, loop dan niet dezelfde weg als dat je gekomen bent, maar kies voor de leuke route: via de steile kant van de berg (bij Big Daddy is dat dus in de richting van Deadvlei) naar beneden.

Door het zand kun je grote sprongen maken waardoor afdalen echt een feestje wordt. Alleen jammer dat je zo snel beneden bent, aangezien je zo afdalen wel zou willen blijven doen.

Gepubliceerd op vrijdag 10 oktober 2014.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *