Berlijn, een stad met geschiedenis, die tegenwoordig de artistieke en creatieve vibe die ten tijde van de 19de eeuw in Parijs heerste, lijkt te hebben overgenomen. Een stad waar je gerust dagen kunt wandelen en nog nieuwe dingen blijft ontdekken. Genoeg te beleven dus, wat vertellen we je graag in een aantal blogs. Een aantal ja, anders werd dit blog echt te lang. Dus hierbij deel 1 van de bezienswaardigheden in Berlijn.
Berlijnse Muur
Als je in Berlijn bent, dan moet je de Berlijnse Muur gezien hebben. De Berlijnse Muur verdeelde Berlijn na de Tweede Wereld in een deel voor de geallieerden en een deel voor de Sovjet-Unie. Toen een stroom mensen van oost-Berlijn naar west-Berlijn probeerde te vluchtten, besloot het Sovjet regime om de grens aan de Oost-Duitse zijde permanent te bewaken. Eerst nog met barricades en schrikkeldraad, maar vanaf 1961 door de befaamde Berlijnse Muur. De 45 kilometer lange muur heeft zo’n 28 jaar dienst gedaan als scheidingsmuur tussen oost- en west-Berlijn, tot het moment dat deze op 9 november 1989 viel. Tegenwoordig is de muur bijna nergens meer te zien. Aan de Mühlenstrasse is nog een klein deel te zien: de East Side Gallery, waar kunstenaars de muur hebben versierd.
Hamburger Bahnhof
In iedere stad die we bezoeken, proberen we altijd wel een museum mee te pakken en als het even kan een museum voor moderne kunst. Het Hamburger Bahnhof was wat dat betreft de kers op de taart voor ons. Sowieso is het een geweldige locatie (een oud station, vandaar de naam voor het geval het kwartje nog niet was gevallen), maar vooral de verschillende en ook grootte van de tentoonstelling was geweldig. Uren kun je er rondlopen. Wij althans.
Brandenburger Tor
Vroeger moest men tol betalen als men de stadsgrens passeerde. Vandaar dat er een aantal grote toegangspoorten tot de stad werden gebouwd, zoals de Brandenburger Tor. De Brandenburger Tor is gebouwd in 1788 en is de enige overgebleven toegangspoort. De poort is zo’n 26 meter hoog en 65 meter breed en heeft de Tweede Wereldoorlog alsmede het Sovjet regime nagenoeg ongeschonden overleefd (op een paar gesneuvelde beelden na). Tegenwoordig staat de poort symbool voor de Duitse eenwording.
Rijksdag
De bouw van het Rijksdag is in 1894 voltooid en diende als zetel voor de keizer. Door brandstichting in het Rijksdag, wist Hitler in 1933 uiteindelijk de macht te grijpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er flink om de Rijksdag gevochten. Alle partijen zagen een overwinning van de Rijksdag namelijk als symbool van de overwinning op Duitsland. Uiteindelijk slaagde een Georgische militair er in om in 1945 de Sovjet vlag op het gebouw te laten wapperen. Toch lag het gebouw tijdens de Koude Oorlog in West-Berlijn, tegen de grens met Oost-Berlijn. Na de val van de Berlijnse Muur en de hereniging van Oost- en West-Duitsland werd besloten om de Rijksdag opnieuw te gaan gebruiken als parlementsgebouw. Na een flinke renovatie, wordt het Rijksdaggebouw weer gebruikt als parlementsgebouw van de Duitse regering. Tegenwoordig staat er op het dak een enorme glazen koepel waaronder je de vergaderende parlementsleden kunt zien zitten. Hierdoor doet het gebouw opnieuw dienst als symbool voor een Duitsland, waarbij transparantie het toverwoord is. Toegang tot de koepel is gratis. Wel dien je je vooraf aan te melden via de website, zodat je gegevens gecontroleerd kunnen worden.
Fernsehturm
De Sovjet-Unie hield er wel van om prestigieuze bouwwerken neer te zetten. Zo ook de 368 meter hoge Fernsehturm. De toren was daardoor namelijk vanuit heel Berlijn (oost en west) te zien. Op 203 meter hoogte bevindt zich een observatieplatform dat erg populair is onder toeristen. Wij waren er ’s ochtends voor openingstijd en moesten al in de rij staan om naar binnen te mogen. Maar het is logisch dat men graag naar boven wil, vanaf het observatieplatform en het op 207 meter hoogte gelegen restaurant heb je namelijk een geweldig uitzicht. De 13 euro meer dan waard!
Holocaust-Mahnmal
Het Holocaust-Mahnmal is een groot monument ter nagedachtenis aan alle vermoorde Joden uit de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit een plein dat is gevuld met 2711 betonnen zuilen van variërende grote. Veel mensen hadden de vrees dat het monument een grauw geheel zou worden. Het tegenovergestelde blijkt echter het geval te zijn: het monument biedt plaats aan mensen die van de rust willen genieten, maar ook aan spelende kinderen. Dit lijkt vreemd, maar het is typisch Berlijn om het verleden op een wonderlijke manier te integreren in het hedendaagse leven. Daardoor is het Holocaust-Mahnmal niet alleen bijzonder vanwege zijn ontwerp, maar ook door de manier hoe ermee wordt omgegaan. Onder het monument bevindt zich een groot documentatiecentrum over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.
Checkpoint Charlie
Op de grens van Oost-Berlijn en West-Berlijn lagen een paar grensposten waar men de grens kon passeren. Eén daarvan is de grenspost op Friedrichstrasse. Omdat deze grensovergang de derde was tussen Oost-Berlijn en West-Berlijn kreeg het de derde letter van het alfabet als naam: Charlie. Checkpoint Charlie was een van de weinige grensovergangen waar buitenlanders (niet-Duitsers) de grens tussen West-Berlijn en Oost-Berlijn over de weg konden oversteken. Checkpoint Charlie is daarom altijd een van de drukkere en ook symbolisch belangrijke grensposten geweest. Hoewel Checkpoint Charlie na de val van de muur is gesloopt, is ze in 2000 weer opgebouwd. Dit keer echter voor de toeristen. Tja, en als je er toch bent, dan moet je er gewoon een foto maken.
0 reacties