Bezienswaardigheden in Riga

Toen we zeiden dat we naar Riga gingen, reageerden veel vrienden en familie met ‘hmm’. Niet meer en niet minder. Op internet lazen we echter het éne na het andere enthousiaste blog. Nu we terug zijn van een korte stedentrip, kunnen we zeggen dat Riga ons ondanks de vele enthousiaste blogs nog steeds heeft verrast. De stad heeft van alles te bieden, hieronder sommen we een zevental hoogtepunten op die je gezien moet hebben bij een bezoek aan Riga.

Centrale Markt

Aan de oever van de Westelijke Dvina werd er al eeuwen lang een openluchtmarkt gehouden. Na de Eerste Wereldoorlog was de hygiëne op deze markt echter ver te zoeken. Daarom werd besloten om de stalen constructies van voormalige Duitse zeppelinhallen te gebruiken om een nieuwe markt te bouwen. De zeppelinhallen werden gedemonteerd en net ten zuiden van het station weer opgebouwd. In totaal werden er vijf enorme hallen geplaatst: 4 die met elkaar verbonden zijn via een centrale gang, en één (de grootste) die daar haaks opstaat. Toen de markthallen in 1930 geopend werden, behoorden ze tot de grootste en meest moderne markten ter wereld: elektrisch licht, centrale verwarming en het belangrijkste: goederen afhandeling vond in de kelder plaats waar zich tevens een aantal enorme vriezers bevonden. Tot op de dag van vandaag doen de hallen dienst als markt. Sinds 1998 staan de hallen zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een geweldige plek om je lunch bij elkaar te sprokkelen dus!

Zwarthoofdenhuis

Het Zwarthoofdenhuis stamt uit de 14de eeuw, toen het werd gebruikt door het Broederschap van de Zwarthoofden. Dit was een gilde van ongetrouwde Duitse kooplieden die in Riga verbleven, maar geen inwoners van de Letse stad waren. Op 29 juni 1941 werd Riga gebombardeerd door de Duitsers waarbij ook het Zwarthoofdenhuis verloren is gegaan. Tijdens de bezetting van de Sovjet-Unie zijn de restanten van het pand gesloopt. Pas na de onafhankelijkheid in 1991, werd besloten om het Zwarthoofdenhuis weer opnieuw op te bouwen. Uiteindelijk is er 4 jaar aan gewerkt en was de reconstructie in 1999 compleet. Sindsdien is het gothische gebouw met de rijk versierde gevel een ware toeristentrekker en doet het dienst als (tijdelijke) ambtswoning van de Letse president.

Voormalige hoofdkwartier van de KGB

Op de hoek Brïvïbas iela en Stabu iela staat een normaal ogend gebouw, maar niets is minder waar. In dit statige pand was zo’n 50 jaar het hoofdkwartier van de KGB gevestigd. De Cheka, zoals de KGB door de inwoners wordt genoemd, onderdrukte de inwoners. Als je een gevaar was voor het regime kon je worden opgepakt. Veel politiek gevangenen werden verhoord, gemarteld en gedood in het ‘huis op de hoek’ zoals de bijnaam van het hoofdkwartier van de KGB luidt. Doordat veel gevangenen uiteindelijk naar Siberië werden gedeporteerd, noemden de inwoners van Riga het gebouw ook wel de enige plek in Riga vanwaar je vanaf het balkon uitzicht hebt op Siberië. Na de onafhankelijkheid van Letland in 1991 heeft de Letse geheime dienst nog even zijn intrek genomen in het gebouw. Tegenwoordig staat het echter leeg. Althans, voor een groot deel. Een klein deel is toegankelijk voor toeristen (aanrader). Onder begeleiding van een gids kun je de cellen en de kelder van het gebouw bezoeken. Als wij aan deze rondleiding terugdenken, vormt zich nog een brok in onze keel, zo aangrijpend was het. Hier lees je het volledige blog over ons bezoek aan het voormalige hoofdkwartier van KGB.

Alberta iela

Veel mensen associeren Riga met een grauwe oostblok stad. Niets is minder waar, in de stad staan namelijk ontzettend veel Art Nouveau en Jugendstil panden. Sterker nog, er staan zoveel Art Nouveau en Jugendstil panden, dat het hele historische centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Toch is er één plek die er wat dat betreft nog met kop en schouders bovenuit springt: Alberta iela. Alberta iela is vernoemd naar bisschop Albert, die aan het begin van de 13de eeuw Riga heeft gesticht, niet dat je nog iets van deze geschiedenis terugziet. Aan weerszijde van de straat staan namelijk imposante gebouwen die zijn gebouwd in de Art Nouveau en Jugendstil-stijl. Rijkelijk versierd en de één nog mooier dan de ander. Gewoon fijn om doorheen te lopen, of als je echt fan bent, bij het Riga Art Nouveau Museum binnen te lopen.

Orthodoxe Kathedraal van Riga

De Orthodoxe Kathedraal van Riga is gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, toen het land deel uitmaakte van het Russische rijk. Het is de grootste orthodoxe kathedraal van de Baltische staten, en dat is te zien ook! Tijdens de eerste onafhankelijkheid van Letland, veranderde de regering de orthodoxe kathedraal in een lutherse kerk. De bezetters van de Sovjet-Unie veranderden het bouwwerk op hun beurt in een planetarium. Pas na de onafhankelijkheid van 1991, kreeg het bouwwerk haar oorspronkelijke functie weer terug, namelijk die als Orthodoxe Kathedraal. Houdt er bij een bezoek wel rekening mee dat vrouwen een hoofddoek op moeten.

Vrijheidsmonument

Het Vrijheidsmonument is gebouwd tussen 1931 en 1935,tijdens de eerste onafhankelijkheid van Letland. Het enorme standbeeld, met daarboven een vrouw die drie sterren vasthoudt, verwijst naar de drie delen van het Russische rijk waaruit Letland is ontstaan (Koerland, Lijfland en Letgallen) en is gebouwd ter nagedachtenis aan de soldaten die zijn gesneuveld tijdens de Letse Onafhankelijkheidsoorlog. Wonderbaarlijk genoeg is het Vrijheidsmonument zowel de Tweede Wereldoorlog als de bezetting van de Sovjet-Unie die daarop volgde nagenoeg ongeschonden doorgekomen.

Petrikerk

Hoewel de Dom van Riga misschien de belangrijkste kerk van Riga is (en ook de grootste van de Baltische staten), is het de Petrikerk dat een bezoek waard is. Hoewel de eerste kerk op deze locatie er al in de 13de eeuw stond, is het huidige bouwwerk vrij modern. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Petrikerk namelijk volledig verwoest. Tijdens de Sovjet bezetting werd de kerk herbouwd, wat in 1970 voltooid werd. De 121 meter hoge toren is daarmee van alle gemakken voorzien: vandaag de dag hoef je niet via een lange wenteltrap naar boven, maar wordt je in een paar seconden met een gammele lift naar boven gebracht vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het historische centrum van Riga. Het kost je weliswaar 9 euro, maar voor het uitzicht betalen wij dat graag.

Gepubliceerd op zaterdag 12 maart 2016.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *