Bezienswaardigheden in Lissabon

Lissabon, de hoofdstad van Portugal, heeft veel te bieden: van een gemoedelijke sfeer naar een hippe en trendy wijk aan de oever van de Taag. Maar wat zijn nou de bezienswaardigheden van Lissabon die je niet mag missen? Die vertellen we hieronder:

Castelo de São Jorge

Het Castelo de São Jorge, oftewel het Kasteel van Sint Joris, is één van de oudste en meeste bekende bouwwerken van Lissabon. Archeologen hebben op de heuvel waar het kasteel staat, namelijk voorwerpen gevonden die zo’n 3.000 jaar oud zijn. Ruim voordat de jaartelling begon leefden er dus al mensen op de locatie van het huidige kasteel. Het kasteel zelf is echter niet zo oud. Toen de Moren de macht over Lissabon hadden (van de 9de tot en met de 12de eeuw na Christus) bouwden zij een fort op de heuvel. In 1147 voerde Alfons I van Portugal een kruistocht aan om Lissabon te bevrijden van de Moren. Hoewel er erg veel bewoners zijn omgekomen bij deze kruistocht, wist Alfons I van Portugal de macht in handen te krijgen. Om de macht vast te houden, bleek het kasteel van cruciaal belang. Verschillende keren werd de stad opnieuw belegerd, maar telkens kon men de stad verdedigen met het kasteel. Als je het kasteel bezoekt, blijkt ook wel waarom de stad moeilijk in te nemen was: het kasteel overziet het hele centrum van Lissabon. Tegenwoordig is het Castelo de São Jorge dan ook een belangrijke toeristische trekpleister waar mensen graag van het uitzicht komen genieten.

Christus Koning

Tegenover het centrum van Lissabon, vlak naast de plek waar de 25 Aprilbrug aan land komt, staat in de gemeente Almada een gigantisch standbeeld: het Christus Koning beeld. Dit is een kopie van het standbeeld dat in Rio de Janeiro staat: Christus de Verlosser.

Het Christus Koning beeld is in opdracht van de dictator António de Oliveira Salazar tussen 1950 en 1959 gebouwd. Het beeld zelf is ‘slechts’ 28 meter hoog, maar doordat het op een voet van ruim 75 meter hoog staat is het beeld vanuit de hele omgeving te zien. Onder aan de voet bevindt zich tevens een panorama terras, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de stad.

Elevador de Santa Justa

De Elevador de Santa Justa, oftewel de Santa Justa-lift, is een midden in het centrum gelegen lift die de Santa Justa straat met het hoger gelegen Carmoplein verbindt. De bouw van de lift begon in 1900 en werd na precies 2 jaar voltooid. Omdat de brug volledig uit ijzer is opgetrokken, wordt deze weleens vergeleken met de Eiffeltoren in Parijs. Vanaf het terras bovenop de lift heb je een goed uitzicht over de stad. Een retour met de lift kost € 5,-. Ook is het mogelijk om met de in Lissabon geldende openbaar vervoers-kaarten (zoals de Lisboa Card) met de lift te reizen.

Kathedraal van Lissabon

Na de overwinning van koning Alfonso I van Portugal op de Moren in 1147, werd op de plek van de grootste moskee een nieuwe kerk gebouwd. Deze eerste kerk was na ongeveer 50 jaar bouwen voltooid en werd al snel de zetel van het bisdom van Lissabon. Snel na de voltooiing werden de overblijfselen van de beschermheilige van Lissabon naar de kerk overgebracht. Niet veel later werd er naast de kerk een klooster gebouwd in opdracht van koning Dinis van Portugal. Zijn opvolger, koning Alfonse IV van Portugal verbouwde een deel van de kapel tot koninklijk pantheon.

In 1755 werd Lissabon getroffen door een zware aardbeving. De kathedraal had daar ook zwaar onder te lijden. Het koninklijke pantheon en andere delen van het klooster stortten volledig in. Na de aardbeving is de kathedraal gerestaureerd en aan het begin van de 20ste eeuw gerenoveerd.

De kathedraal (in het Portugees: Sé Patriarcal) heeft een nogal robuuste uitstraling. Dit heeft zij te danken aan de verschillende belegeringen rond 1147. De twee torens van de kerk konden namelijk in geval van nood gebruikt worden om de vijand te beschieten. Ondanks dat de kathedraal verschillende keren gerestaureerd is, beschadigd is bij aardbevingen en er verschillende gebouwen zijn bijgebouwd, zijn nog steeds veel oorspronkelijke elementen terug te vinden. Zo is bijvoorbeeld het glas-in-lood raam boven de ingang nog het originele raam uit de 13de eeuw.

De kathedraal kan dagelijks worden bezocht. Houdt er echter wel mee dat de kathedraal nog steeds gebruikt wordt voor diensten, dus op gezette tijden gaat de kathedraal dan ook dicht voor toeristen.

Monument der Ontdekkingen

Ter ere aan de Portugese ontdekkingsreizigers heeft men een gigantische betonnen boeg van een schip op de oever van de Taag neergelegd: het Monument der Ontdekkingen. In totaal is het hoogste punt zo’n 52 meter hoog. Het monument is rijkelijk versierd met bekende zeemannen. Binnenin het monument kun je naar een film kijken die meer vertelt over de geschiedenis van de Portugese ontdekkings-reizigers. Ook kun je met een lift naar een uitkijkpunt bovenop het monument. Daarvandaan heb je een geweldig uitzicht over de rivier de Taag.

Mosteiro dos Jeronimos

Het Mosteiro dos Jeronimos, oftewel het Hiëronymietenklooster, is één van de grootste en meest markante gebouwen van Lissabon. Het is gebouwd op de plek van Ermida do Restelo, een klooster waar Vasco da Gama en zijn mannen voor vertrek naar India de nacht doorgebracht hebben. Nadat Vasco da Gama terug was gekeerd in Portugal na zijn reis naar India, waarmee hij een belangrijke handelsroute had opgezet, besloot koning Manuel de 1ste van Portugal om Vasco da Gama te eren met een nieuw te bouwen klooster. Doordat de nieuwe handelsroute met India de koning enorme rijkdom opleverde, werd dit nieuwe klooster een inmens klooster. In 1521 kwam de bouw tijdelijk stil te liggen nadat koning Manuel de 1ste van Portugal was overleden. Het duurde uiteindelijk tot 1550 voordat men de bouwwerkzaamheden weer oppakte, tot 1580 toen er opnieuw een einde kwam aan de bouwwerkzaamheden na het tijdelijk samen gaan van Spanje en Portugal. Uiteindelijk werd het bouwwerk ruim een eeuw na de start van de bouw voltooid.

In 1833 kwam het gebouw leeg te staan. Vervolgens werd er jarenlang niets aan het gebouw gedaan, waardoor het op een gegeven moment zo slecht was gesteld met het onderhoud dat het op het punt van instorten stond. In 1850 werd besloten om het klooster en al haar omliggende gebouwen te restaureren. Gelukkig maar, want het klooster is zeker de moeite waard om te bezichten. Zo zijn zowel de binnen- als de buitenkant rijkelijk versierd met ornamenten. Een van de meest bijzondere elementen van het klooster is misschien wel de hoofdingang. Deze meet ruim 32 meter hoog en 12 meter breed en is rijkelijk versierd.

Gepubliceerd op vrijdag 22 juli 2016.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *