Kopenhagen is een super stad. Je hebt er namelijk voor ieder wat wils: van natuur tot musea en van bijzondere architectuur tot historische plekjes. Wat je zeker moet zien bij een bezoek aan Kopenhagen, vertellen we je hieronder:
Nyhavn
De nieuwe haven is in 1681 gebouwd in opdracht van koning Christiaan V. Lange tijd had Nyhavn een slechte naam. De vele bars en café’s, die voornamelijk door zeelieden werden gebruikt, zorgde voor de nodige overlast. Tegenwoordig is Nyhavn echter een belangrijke toeristische trekpleister en één van de meest gefotografeerde locaties van Kopenhagen. In de gekleurde huizen, waarvan sommige 300 jaar oud zijn, zijn veel restaurantjes gevestigd. Op zomerdagen zitten de terrassen vaak overvol, ook met locals. Een prima plek dus om een hapje te eten.
Amalienborg
Amalienborg is het winterpaleis van de Deense koninklijke familie. Het bestaat uit vier gebouwen die een identieke gevel hebben en in een vierkant om een standbeeld van Frederik V heen staan. De vier gebouwen zijn vernoemd naar eerdere vorsten, namelijk Christian VIII voor de noordelijke vleugel, Frederik VIII voor de oostelijke vleugel (woonverblijf van kroonprins Frederik), Christian IX voor de zuidelijke vleugel (woonpaleis van de koningin) en Christian VII voor de westelijke vleugel (een gastenverblijf).
Iedere dag loopt de paleiswacht om 11.30 van het Rosenborg Slot naar Amalienborg voor de wisseling van de wacht van 12.00 uur. Iedere twee uur worden vervolgens de wachten gewisseld.
Christiansborg Slot
Op de huidige locatie van Christiansborg Slot werd in de 12de eeuw door bisschop Absalon (de stichter van Kopenhagen) een burcht gebouwd. In de kelder van het huidige slot zijn de ruïnes van deze eerste burcht nog te zien. In de 14de eeuw werd deze burcht verwoest door de Hanze, om plaats te maken voor een nieuw kasteel. Koning Christiaan VI liet dit kasteel rond 1730 vervangen voor een groter kasteel: het eerste Chrisiansborg Slot. In 1794 ging dit kasteel echter in vlammen op. Het nieuwe kasteel, het tweede Christiansborg Slot, werd voltooid in 1828. De koninklijke familie heeft er echter nooit gewoond, omdat zij hun intrek inmiddels hadden genomen in Amalienborg. Hierdoor kon een deel van het kasteel gebruikt worden door de regering. In 1884 brandde echter ook het tweede Christiansborg Slot af. In 1906 begon men daarop aan de bouw van het derde en huidige Christiansborg Slot, welke in 1928 werd voltooid. Tegenwoordig zijn het Deense parlement, het Deense hooggerechtshof en het bureau van de eerste minister gevestigd in Christiansborg Slot. Ook bevinden de koninklijke stallen zich nog op het terrein en bevindt de officiële ontvangstkamer van de koninklijke familie zich in Christiansborg Slot.
Louisiana Museum of Modern Art
Hoewel het Louisiana Museum of Modern Art zo’n 35 kilometer ten noorden van Kopenhagen ligt, verdient het toch een plekje in deze lijst. Van buiten lijkt het museum niet heel groot, maar eenmaal binnen blijkt er een groots (gedeeltelijk ondergronds) museum te zijn gevestigd dat zich uitstrekt tot aan zee. In het museum is naast de vaste collectie (met onder andere werken van Andy Warhol), veel ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Daarnaast heeft het een beeldentuin en biedt het een geweldig uitzicht over de zee. Een prima museum om je een dag lang te vermaken (wanneer je van moderne kunst houdt).
Stadhuis van Kopenhagen
Het Stadhuis van Kopenhagen, officieel Kobenhavns Radhus, is tussen 1892 en 1905 gebouwd naar voorbeeld van het stadhuis van Siena in Italië. De toren van het stadhuis is een ruime 105 meter hoog. Daarmee behoort het stadhuis gelijk tot één van de hoogste gebouwen van de stad. De klokken in de toren zijn bij veel Denen bekend, het geluid dan. Zo luiden ze niet alleen het nieuwe jaar in, ze worden ook gebruikt als intro bij het radionieuws. Aan de voorgevel van het stadhuis hangt boven het balkon een gouden beeld van Absalon, de stichter van Kopenhagen.
Kastellet
Koning Christiaan IV had plannen voor het bouwen van een eigen kasteel ter hoogte van het huidige Kastellet. Hij gaf daarom in 1626 opdracht om loopgraven aan te leggen in het noordelijke deel van de verdedigingsmuur van Kopenhagen. Christiaan IV kon zijn kasteel echter nooit af laten bouwen omdat er geen geld voor was. Zijn opvolger, koning Frederik III heeft het werk opgepakt en het kasteel voltooid. De Zweden hadden tijdens hun belegering van Kopenhagen (die van 1658 tot 1660 duurde) het kasteel echter flink weten te beschadigen. Daarop werd hulp ingeroepen van de Nederlandse Henrick Ruse. Hij liet de Citadellet Frederikshavn, later verbasterd naar Kastellet, verbouwen tot een vesting met 5 bastions. Ieder bastion kreeg zijn eigen naam: Koningsbastion, Koninginnebastion, Prinsessenbastion, Prinsenbastion en Gravenbastion.
In het Kastellet bevinden zich een kerk, een gevangenis en een Nederlandse windmolen. Hoewel het complex nog steeds eigendom is van het ministerie van defensie, wordt het tegenwoordig vooral gebruikt ter ontspanning. Wel hebben de chef-staf, de Deense binnenlandse vrijwilligerstroepen, de militaire geheime dienst, het militaire openbaar ministerie en de bibliotheek van het koninklijke een plek in Kastellet.
De Kleine Zeemeermin
In 1909 was Carl Jacobsen zo gefascineerd door een balletuitvoering van het sprookje De Kleine Zeemeermin van Hans Christian Andersen, dat hij opdracht gaf tot het maken van een beeld van het hoofdpersonage. Deze ‘kleine zeemeermin’ werd in 1913 onthuld en is sindsdien een grote toeristische trekpleister in Kopenhagen.
Het bronzen beeld is in de loop der jaren diverse keren het doelwit geweest van vandalen. Zo is het onthoofd in 1964 en 1998. In 1984 heeft men een arm afgebroken. Is het besmeurd met verf in 1961, 1963, 1976, 2006 en 2007. In 2004 en 2007 heeft het beeld een boerka aangekregen. De meest rigoureuze aanval was echter in 2003, toen is de zeemeermin namelijk met explosieven van haar sokkel geblazen. Iedere keer is het beeld echter weer gerestaureerd.
Rundetaarn
De Rundetaarn, ofwel ronde toren, is een 35 meter hoge toren in het centrum van Kopenhagen. De toren is tussen 1639 tot 1642 in opdracht van Koning Christiaan IV van Denemarken. Daarna volgden het smeedijzeren hekwerk en later de sterrenwacht (de oudste nog bestaande van Europa).
De top van de toren is gemakkelijk te bereiken: de spiraalgang loopt namelijk met 7,5 omwentelingen naar boven. Het verhaal gaat dat Peter de Grote en zijn vrouw de top van de toren bereikten door de toren in 1716 met paard en wagen binnen te rijden. Feit is dat je een mooi uitzicht hebt over het centrum van Kopenhagen.
Vrijstad Christiania
Christiania is een zelfverklaarde, semi-onafhankelijke enclave in Kopenhagen. Het is ontstaan nadat een groep hippies in 1970 een verlaten kazerne hebben gekraakt. In eerste instantie heeft de regering de krakers nog proberen te verwijderen, maar later zagen zij het als een sociaal experiment. Wel bleef Christiania controversieel, aangezien de krakers niet voor water en stroom betaalden en veel gebouwen niet aan de voorschriften deden. Inmiddels zijn de meeste geschillen opgelost. Zo betalen de inwoners van Christiania inmiddels een klein beetje huur en belasting.
Een ander punt waar Christiania geregeld met de overheid mee in de clinch ligt is het drugsbeleid. Pusher Street, de bekendste straat in Christiania, staat namelijk bekend om de openlijke drugshandel. Dit is ook de reden dat het in Christiania verboden is om foto’s te maken rondom Pusher Street. Je zou namelijk (per ongeluk) handel in drugs kunnen fotograferen.
Tivoli
Tivoli is een bekend attractiepark in het centrum van Kopenhagen. Het park opende zijn deuren in 1843, nadat Georg Carstensen koning Christiaan VIII ervan had overtuigd dat het goed voor de politiek zou zijn om een amusementspark te bouwen: wanneer mensen zich amuseren houden zij zich immers niet bezig met de politiek, waardoor de kans op opstanden zou afnemen. Hierop kreeg Georg Carstensen een stuk grond net buiten de toenmalige stadspoort aangewezen waarop hij een park mocht bouwen.
Tegenwoordig is Tivoli één van de populairste attractieparken wereldwijd (met ruim 4 miljoen bezoekers, terwijl het park alleen in de zomermaanden en met kerst, wanneer het park mooi verlicht is, geopend is). Tivoli is nog steeds een mix van amusement, eten en attractie. Zo zijn er verschillende restaurants, theaters en attracties (waaronder één van de oudste nog werkende houten achtbaan ter wereld).
0 reacties