Bezienswaardigheden in Edinburgh

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, is een bruisende stad met ontzettend veel 18de en 19de eeuwse gebouwen. Genoeg te zien om je een tijdje zoet te houden. Waar je moet zijn, dat vertellen we in dit blog dat 8 bezienswaardigheden in Edinburgh in de spotlight zet.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is gebouwd bovenop een ruim 350 miljoen jaar oud vulkanisch gesteente. Door de ligging, overziet het kasteel een groot deel van de omgeving. Desondanks, is Edinburugh samen met het kasteel diverse keren veroverd tijdens de middeleeuwen. Dit heeft er wel voor gezorgd dat het kasteel steeds verder werd uitgebreid en verstevigd. Aan deze jarenlange strijd kwam in 1650 een einde door het Verdrag van Breda. Niet veel later besloot men om het kasteel te gaan gebruiken als gevangenis, maar toen er in 1811 een aantal gevangenen ontsnapten hield men ook de gevangenis voor gezien. Sindsdien is het kasteel een monument met verschillende musea. Voor 16,- heb je toegang tot al deze musea, het is hierbij wel raadzaam om in de vakanties vroeg in de rij te gaan staan, het kan namelijk erg druk zijn in het kasteel (zo hebben wij ervaren).

Arthur’s Seat

Arthur’s Seat is een ruim 250 meter hoge berg in het centrum van Edinburgh. Arthur’s Seat is daarmee de hoogste van een groep van heuvels, waar bijvoorbeeld ook de Salisbury Crags deel van uitmaken. De berg bestaat uit 350 miljoen jaar oud vulkaangesteente, wat later glad is gestreken gedurende de ijstijd. Desondanks is Arthur’s Seat relatief makkelijk te beklimmen. Vanaf de top heb je een geweldig panorama over de stad. Als je niet van hoogtes houdt, dan is de top van de Salisburry Crag wellicht een beter idee. Via het geleidelijk stijgende graslandschap kom je immers gemakkelijk bovenop de Crag vanaf waar je ook een goed uitzicht hebt over de stad.

Holyrood Palace

Het Holyrood Palace is de officiële residentie van de Britse koninklijke familie in Schotland. Ieder jaar bracht koningin Elisabeth II er een week door voor staatsaangelegenheden voordat ze naar Balmoral Castle trok om vakantie te vieren. Het paleis is ontstaan vanuit de gelijknamige abdij: verschillende Schotse Koningen werden in de abdij gekroond en begraven. Omdat deze koningen ook ergens moesten verblijven, werd een gastenverblijf gebouwd. Toen de abdij en het gastenverblijf in 1550 afbrandde, werd uiteindelijk alleen het gastenverblijf opnieuw opgebouwd (het huidige Holyrood Palace, dat door de jaren heen wel behoorlijk is gerenoveerd). De ruïnes van de abdij zijn tot op de dag van vandaag nog steeds zichtbaar.

HMY Britannia

Her Majesty’s Yacht Britannia is het 83ste schip speciaal gebouwd voor de koninklijke familie. De Britannia werd op 16 april 1953 te water gelaten en gedoopt door koningin Elizabeth II. Op 11 december 1997 werd de Britannia uit dienst genomen, nadat het ruim een miljoen zeemijlen had gevaren. Zo hebben bijvoorbeeld prins Charles en prinses Diana met de Britannia hun huwelijksreis gemaakt. Oorspronkelijk was het schip echter een hospitaalschip. Deze functie heeft zij echter nooit hoeven vervullen. Wel is de boot gebruikt om in 1986 ruim 1.000 vluchtelingen uit Jemen te evacueren.

Scott Monument

Het 61 meter hoge Scott Monument is eerbetoon aan de bekende Schotse schrijver Sir Walter Scott. Na zijn overlijden (in 1832) werd er een prijsvraag uitgeschreven voor een ontwerp voor een monument. Het winnende ontwerp, het huidige Scott Monument, werd tussen 1841 en 1844 gebouwd. Tussen de boogconstructie van het monument staat een wit marmeren standbeeld van Scott, dit beeld contrasteert sterk met het grauwe zandsteen van het monument zelf. Voor 4 pond kun je de 287 treden van het Scott Monument beklimmen om van het uitzicht te genieten.

Greyfriars Bobby

Greyfriars Bobby is een hond die 14 jaar lang gewaakt heeft bij het graf van zijn baasje. De hond zelf was slechts 2 jaar toen zijn baasje in 1872 overleed. Het standbeeld voor de hond werd een jaar later onthuld op de kruising van Edinburgh’s Candlemaker Row en George IV Brug. Oorspronkelijk had dit standbeeld twee fonteintjes: een lage geschikt voor honden en een hoge die geschikt was voor mensen om uit te drinken. Vanwege gezondheidsrisico’s zijn beide fonteintjes halverwege de 20ste eeuw afgesloten en volgestort met beton. In 1985 is het standbeeld grondig gerenoveerd, nadat het verschillende keren was beklad en aangereden door auto’s. De huidige sokkel is een ontwerp naar het oorspronkelijke model, zonder de fonteintjes.

Scottish Parliament Building

Het Schotse parlementsgebouw is een controversieel gebouw. Volgens velen past het ontwerp niet in de omgeving, maar belangrijker: de bouw heeft niet 2 maar 5 jaar heeft geduurd, waarbij het niet de begrote 40 miljoen pond heeft gekost, maar ruim 400 miljoen pond. Desondanks mag het gebouw er zijn: door de organische bouwstijl is de natuur nooit echt ver weg. Dit uit zich bijvoorbeeld door het vele hout dat is gebruikt, de ramen in de vorm van blaadjes, het gras op het dak en het mooie uitzicht op Holyrood Park. Het parlementsgebouw (inclusief de raadszaal) is gratis te bezichtigen, houdt echter wel rekening met een strenge veiligheidscontrole.

Calton Hill

Calton Hill is een 100 meter hoge heuvel, net ten oosten van New Town. Bovenop de heuvel staan enkele bijzondere gebouwen, Nelson Monument (gebouwd ter nagedachtenis aan de historische zeeslag bij Trafalgar in 1805), het Nationaal Monument (ter nagedachtenis aan de slachtoffers van verschillende oorlogen eerder die eeuw) en het observatorium. Naast deze monumenten, heb je vanaf Calton Hill een goed zicht op het centrum van Edinburgh.

Gepubliceerd op woensdag 20 april 2016.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *