Alles over de neergestorte DC-3 in IJsland

IJsland heeft onvoorstelbaar veel bijzondere plekjes, één daarvan is het vliegtuigwrak van de United States Navy Douglas Super DC-3. Volgens de luchtvaartautoriteiten is het vliegtuig op 24 november 1973 neergestort, terwijl een lokale krant al op de 22de melding maakte van een neergestort vliegtuig een dag daarvoor. Ook de reden waarom het vliegtuig is neergestort blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk. Men vermoedt dat de brandstof op was doordat de piloot tijdens de vlucht een andere (lege) brandstoftank is gaan gebruiken. Maar ook extreme ijsvorming op de vleugels wordt genoemd als mogelijke oorzaak. Feit blijft: het legervliegtuigen heeft een noodlanding moeten maken op het zwarte strand van Solheimasandur. Gelukkig hebben alle bemanningsleden de crash overleefd.

De piloot heeft het vliegtuig netjes op de grond weten te zetten. Toch is er vandaag de dag niet heel veel meer over van het vliegtuig: grote delen van de staart en vleugels zijn verdwenen. Waarschijnlijk heeft een lokale boer delen van het vliegtuig verkocht. Wat er over is gebleven: een groot deel van de romp en de motoren. Ook al is het vliegtuig verder helemaal gestript, zitten er gaten in de romp en zijn delen van het vliegtuig bedekt met zwart zand, het is nog steeds de moeite waard om het vliegtuigwrak te bekijken. Alleen al voor fotografen heeft het vliegtuig iets surreëels te bieden. Maar ook voor de mens met de wat jongere geest is er genoeg te doen: hoewel wij het niet snappen, beklimmen verschillende mensen het vliegtuig. Veel veiliger en ook vriendelijker voor het vliegtuigwrak is om te poseren op de plek waar voorheen de piloot zat. Feit is: ondanks dat je er 4 kilometer voor moet lopen, is het vliegtuigwrak een populaire toeristische bestemming geworden.

Hoe kom je bij het neergestorte vliegtuig?

Het vliegtuigwrak ligt op het strand van Solheimasandur, zo’n 4 kilometer van snelweg 1. Hoewel je vroeger tot nagenoeg bij het vliegtuig kon komen met de auto, hebben de landeigenaren verboden dat er nog langer auto’s komen. Er werd teveel schade aangericht aan de toch al fragiele natuur. Vandaag de dag zit er dus niets anders op dan te lopen.

Als je van Skogafoss richting Vik rijdt, kom je over een een eenbaansbrug, vlak daarna volgt een afslag naar links, naar de Solheimjokull gletsjer. Twee kilometer verderop, aan de rechterkant van de weg (bij coördinaten: 63.4912391, -19.3632810), is ruimte om je auto te parkeren. Om bij het vliegtuigwrak te komen volg je de kaarsrechte weg richting zee. Het vliegtuigwrak zelf is pas op het laatste moment te zien, en ligt bij coördinaten: 63.459523, -19.364618. In de zomermaanden kan het behoorlijk druk zijn bij het vliegtuigwrak, waardoor zowel parkeerplaats als het pad er naar toe, makkelijk te herkennen zijn.

Gepubliceerd op zaterdag 19 november 2016.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *