6 bezienswaardigheden in Oslo die je gezien moet hebben

Oslo heeft voor iedereen wel wat te bieden: van de outdoor enthousiast tot de geschiedenis snuiver, je vindt het allemaal in Oslo. Wij zetten de zes beste bezienswaardigheden voor je op een rijtje:

Akershus

Het Akershus is een kasteel uit de 13de eeuw. Wie dit kasteel in handen had, had de macht over Noorwegen. De strategische ligging in het Oslofjord maakte het kasteel echter zeer moeilijk in te nemen. Ook vandaag de dag is het kasteel onderdeel van een militair terrein, maar heeft het niet meer de functie om de stad te beschermen. Tegenwoordig is het kasteel opengesteld voor bezoek, dus stap terug in de tijd bij een bezoek aan Akershus.

Operahuset

Het Operahuis, dat in 2008 is voltooid, lijkt als een ijsberg uit het water van het Oslofjord op te duiken. De bijzondere vorm staat bezoekers toe om zo het dak van het Operahuis op te lopen, vanwaar je een goed uitzicht hebt over het centrum van Oslo. In de winter kan het voorkomen dat het dak afgesloten is, omdat de marmeren en granieten stenen erg glad kunnen worden.

Slottet

Het Koninklijk Paleis (in het Noors: Slottet) is de officiële woning van de Noorse koning. Het statige gebouw is ontworpen door een Deense architect en in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd voor de Zweedse koning Karel XIV Johan van Zweden. Iedere dag vindt er om half twee de wisseling van de wacht plaats voor het paleis.

Stadhuis van Oslo

De bouw van het stadhuis werd in 1931 begonnen, maar door de Tweede Wereldoorlog, pas in 1950 voltooid. We vinden het stadhuis niet het mooiste gebouw in Oslo, toch werd het in 2005 gekozen tot Oslo’s gebouw van de Eeuw. Dat heeft waarschijnlijk meer te maken met de jaarlijks terugkerende traditie: in het stadhuis wordt namelijk ieder jaar de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. De ruimtes die hiervoor gebruikt worden zijn gratis te bezoeken en zeker de moeite waard, aangezien ze fraai gedecoreerd zijn door onder andere Edvard Munch en Henrik Sørensen.

Vigelandsparken

In het Frognerpark heeft men tussen 1923 en 1943 een beeldentuin aangelegd dat ook wel het Vigelandsparken wordt genoemd. Alle 212 bronzen en stenen beelden zijn gemaakt door Gustav Vigeland en tonen mensen in al hun gedaanten: van embryo tot kleuter en van stampend kind tot een in elkaar verstrengeld ouder echtpaar. Genoeg te zien dus!

Holmenkollbakken

Waar je ook staat in Oslo, de kans is groot dat je in de verte de bijzonder gevormde skischans Holmenkollbakken wel ziet liggen. En als je eenmaal op de 60 meter hoge toren staat, heb je een fenomenaal uitzicht over de omgeving. Maar voordat je van het uitzicht kunt genieten, kun je eerst nog door het Ski Museum lopen, waar je meer te weten krijgt over de 4.000 jaar oude geschiedenis van het skiën. Niet voor niets dus één van de populairste toeristische attracties van Noorwegen.

Tip

Als je een Oslo Pass koopt, heb je voor 24, 48 of 72 uur toegang tot verschillende musea, bezienswaardigheden en het openbaar vervoer. Als je het goed plant, heb je de kosten er zo uit.

Gepubliceerd op zaterdag 16 januari 2016.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *