10 bezienswaardigheden in Brussel die je gezien moet hebben

Brussel is omstreeks de 10de eeuw ontstaan vanuit een Romeins legerkamp. Sindsdien heeft Brussel zich ontwikkeld als stad met allure. Zo is het niet alleen de hoofdstad van België, maar ook die van van Europa. Terecht, want de stad heeft zo veel te bieden: van een enorme mix aan culturen tot een pracht aan historie. Wij geven je 10 tips die je niet mag missen bij een bezoek aan Brussel:

Atomium

Het Atomium is gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1958. Het opmerkelijke gebouw bestaat uit 9 bollen, die 29 meter van elkaar af staan. Elke bol heeft een diameter van 18 meter. Samen vormen de bollen een ijzerkristal, alleen dan wel 165 miljard keer vergroot. Voor 11 euro mag je zelfstandig de toegankelijke bollen van binnen ontdekken, waar wisselende exposities en een restaurant in zijn gevestigd.

Manneken Pis

Misschien wel het bekendste monument van heel Brussel, maar eigenlijk stelt het niet heel veel voor. Het 58 centimeter hoge standbeeld(je) is in 2012 zelfs al eens verkozen tot meest teleurstellende bezienswaardigheid ter wereld. Maar hé, dat is eigenlijk ook een bezoek waard toch?

Jeanneke Pis

Manneken Pis is al tijden enorm populair. In 1987 kwam een groep winkeliers daarom op het idee om een vrouwelijke variant van het bekende plassende beeldje te maken in de hoop zo meer toeristen naar hun straat te lokken. Of dat helemaal gelukt is? Waarschijnlijk niet helemaal, aangezien er geen drommen toeristen rondom Jeanneke Pis staan.

Musée Margritte Museum

De Belgische schilder Margritte is één van de bekendste surrealistische schilders ter wereld. Zelfs mensen die niet van kunst houden, zullen de schilderijen van Margritte kunnen waarderen. Wat ons betreft is het Musée Margritte dan ook meer dan de moeite waard.

Hallepoort

Verschillende Europese steden floreerden in de middeleeuwen, zo ook Brussel. Om haar inwoners te beschermen werd in de 14de eeuw een stadswal aangelegd. De Hallepoort is het enige nog bestaande gebouw dat herinnert aan deze stadwal. De poort stamt zelf uit 1381 en heeft 200 jaar dienst gedaan als één van de toegangspoorten tot de stad. Daarna werd de poort gebruikt als gevangenis, kerk, opslag en tegenwoordig als museum.

Grote Markt

De Grote Markt is in 2000 erkend als UNESCO Werelderfgoed. Niet verwonderlijk. Het plein zelf stamt namelijk uit de 11de eeuw en heeft al die jaren dienst gedaan als marktplein. Nog bijzonderder zijn de gebouwen rond het plein: het historische broodhuis van waaruit Brusselse bakkers gazemenlijk hun broden verkochten en het stadhuis, een rijk versierd gebouw uit de 15de eeuw. Heerlijk om gewoon even rond te lopen over de Grote Markt en de gevels van alle gebouwen in je op te nemen.

Stripmuseum

Veel bekende strips komen van oorsprong uit België: Kuifje, Suske en Wiske en de Smurfen om er maar een paar te noemen. In het Stripmuseum vind je dan ook alles wat met de Belgische strip te maken heeft, van de begindagen tot de hedendaagse ontwikkelingen. Je loopt letterlijk door de stripverhalen heen, hoe leuk is dat. En als de strips je weinig kunnen boeien, dan is alleen het gebouw zelf al de moeite waard om te bekijken.

Brusselse Striproute

Nu we het toch over de strip hebben: verspreid over het centrum van Brussel zijn 31 muurschilderingen aangebracht. Allen van bekende Belgische stripfiguren. Voor jong en oud maakt de Striproute een wandeling door Brussel meer dan de moeite waard.

Kunstberg

De Kunstberg ligt op de Koudenberg, één van de zeven heuvels van Brussel. Vanaf de Kunstberg heb je een mooi uitzicht over het centrum van Brussel. Bij mooi weer kun je zelfs het Atomium zien liggen. Daardoor is het eigenlijk altijd druk met toeristen op de Kunstberg.

Winkelen in Brussel

In iedere stad moet je even gewinkeld hebben, zo ook in Brussel. Kers op de taart in Brussel zijn de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. De drie galerijen zijn samen 230 meter lang en bieden onderdak aan verschillende speciaalzaken. Zo wordt winkelen nog leuker.

Meer informatie?

Ga je binnenkort zelf op pad om Brussel te ontdekken? Wij gebruikten bij onze stedentrip naar Brussel de 100% Brussel reisgids, waar we goede ervaringen mee hadden. Misschien een tip!

Gepubliceerd op woensdag 17 februari 2016.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *