Wat te doen in Ljubljana

Ljubljana is met zo’n 280.000 inwoners niet een hele grote stad (wat betreft inwonersaantal zit de stad tussen Eindhoven en Utrecht in), het centrum heeft echter meer dan genoeg te bieden om jezelf een paar dagen te vermaken. Wat je echt niet mag missen, vertellen we je hieronder:

Ljubljanski Grad

Waar je ook staat in de stad, de kans is groot dat je het Kasteel van Ljubljana boven het centrum ziet uittorenen. Niet gek, aangezien het kasteel op een heuvel ligt in het centrum van de stad. Hoewel er sporen op de Kasteelheuvel zijn gevonden die hebben aangetoond dat er 1200 voor Christus al een nederzetting stond op de plek van het latere kasteel, komt het huidige kasteel uit de 11de eeuw na Christus. Althans, oorspronkelijk. Het uit stenen en hout opgetrokken kasteel is in de 15de eeuw bijna in zijn geheel verwoest en daarna opnieuw opgebouwd.

Vanuit het centrum (vanaf het Vodnik Plein) pak je het makkelijkste de kabelbaan omhoog (4 euro per persoon). De kabelbaan is rondom van glas, dus naarmate deze hoger klimt, krijg je al een mooi uitzicht op Ljubljana. De binnenplaats van het kasteel is gratis te bezoeken, veel leuker is het om voor 10 euro (kinderen tot 18 jaar voor 7 euro) een toegansbewijs te kopen. Zo kun je op veel meer plekken komen, waaronder bovenop de uitkijktoren vanwaar het uitzicht over Ljubljana fantastisch is.

Nebotičnik

Hoewel het uitzicht vanaf het kasteel erg mooi is, heeft het één groot nadeel: je ziet het kasteel zelf nauwelijks. Wat ons betreft is het uitzicht vanaf de ‘wolkenkrabber van Ljubljana’ daarom een stuk beter. De Nebotičnik (gelegen aan de Shtefanova ulica 1), zoals het gebouw officieel heet, is slechts 13 verdiepingen hoog, maar steekt daarmee wel boven alle andere gebouwen in het centrum uit. Op de bovenste verdieping is een rooftopbar gevestigd die je gratis mag bezoeken.

Drakenbrug

Zmaski Most (in het Nederlands: de Drakenbrug) is een brug in het historische centrum van Ljubljana en overspant de Ljubljanica rivier. De brug is gebouwd in 1901 en verwijst naar het symbool van de stad: de draak. Volgens de Griekse mythologie heeft Jason op zijn zoektocht naar het Gulden Vlies op de plek van Ljubljana met een draak gevochten. De draak die je tegenwoordig overal in Ljubljana tegenkomt, waaronder aan weerszijde van de Drakenbrug.

Prešernov trg

Het Prešernov trg (in het Nederlands: Prešerenplein) is het centrale plein van Ljubljana. In het midden van het plein staat een groot standbeeld van de nationale dichter van Slovenië France Prešeren. Aan de zuidzijde van het plein, komen de ‘Drie Bruggen’ (Tromostovje) uit op het plein. Aan de noordzijde van het plein bevindt zich de opvallende facade van de Frančiškanska cerkev (Fraciscaanse kerk). Deze kerk is in het midden van de 17de eeuw door Augustijnse monniken gebouwd. Met name het rijkelijk versierde interieur van de Fraciscaanse kerk is erg mooi. De kerk is dagelijks geopend en gratis te bezoeken.

Metelkova

De wijk Metelkova is soort van vrijstaat waar hippies en kunstenaars het voor het zeggen hebben. Metelkova is van oorsprong een militaire kazerne, in 1911 gebouwd door het Oostenrijks-Hongaarse leger. Het leger heeft de kazerne gebruikt tot in 1991, toen Slovenië onafhankelijk werd van Joegeslavië. Vrij snel daarna trokken hippies en kunstenaars in de vrijgekomen gebouwen en versierden deze met grafiti en kunstwerken. De overheid zag de kunstenaars liever vertrekken en heeft meermaals geprobeerd de wijk te slopen. Nu, vele jaren later, zijn er slechts een paar gebouwen gesloopt en hebben de hippies en kunstenaars het nog steeds voor het zeggen.
Overdag wordt Metelkova vooral door toeristen bezocht, terwijl de hippies en kunstenaars met name in de avonduren naar buiten komen.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: