Wandelen op Park Vliegbasis Soesterberg

De route

Afstand:
15,9 km
Beginpunt:
Soest-Zuid
Eindpunt:
Den Dolder
Ons oordeel:
8 / 10

Sinds de openstelling van voormalig luchtmachtbasis Soesterberg zijn we al diverse keren over het fietspad gefietst die Soesterberg met Soest verbindt en dwars over de landingsbaan loopt. Sindsdien rijst bij ons het verlangen om Park Vliegbasis Soesterberg eens nader te bekijken. Nadat we zelf een route uitgestippeld hebben van station Soest-Zuid naar station Den Dolder, zijn we gaan lopen.

Al snel na het verlaten van station Soest-Zuid staan we midden in de natuur. We bevinden ons dan namelijk midden in een gigantische zandbak: de Lange Duinen.

Deze zandverstuiving stamt uit de voorlaatste ijstijd (het Saalien) en delen we vandaag met een handvol andere wandelaars die de zandvlakte vooral gebruiken om de hond eens lekker uit te putten. Wij laten onszelf lekker uit en lopen dwars over de zandvlakte. Vermoeiend, maar erg mooi om door zo’n (voor Nederlandse begrippen) ruig landschap te lopen. Als we de zandverstuiving achter ons laten, lopen via smalle slingerende bospaadjes verder in de richting van Park Vliegbasis Soesterberg en na ongeveer 4,5 kilometer lopen we dan eindelijk het terrein van dit voormalige militaire vliegveld op.

In dit gebied wordt overigens al ruim 100 jaar gevlogen. In 1910 werd het eerste vliegveld namelijk al door de Haagse autohandelaar Verwey en Lugard aangelegd. Zij hadden als doel vliegdemonstraties te geven en uiteindelijk ook zelf vliegtuigen te gaan bouwen. De aandacht voor de vliegdemonstraties bleek echter minder groot en het opgerichte bedrijf ging twee jaar later alweer failliet. Inmiddels was de Nederlandse overheid bezig met het opzetten van een eigen luchtvaartafdeling. De faciliteiten die inmiddels waren aangelegd op vliegveld Soesterberg, konden zij daarom goed gebruiken. Sinds 1 juli 1913 heeft Vliegbasis Soesterberg daarom dienst gedaan als militair vliegveld. Een functie die ze tot 2008 heeft vervuld.

Onze eerste kennismaking met het vliegveld zijn de enorme munitiebunkers. Vele duizenden kilo’s aan munitie lag hier opgeslagen. Om te voorkomen dat de bunkers ontdekt zouden worden, zijn ze gecamoufleerd waardoor ze van bovenaf helemaal opgaan in het landschap. Als we verder lopen, en het smalle bospad waar we op lopen uitkomt op een grotere weg, ontvouwt zich een weids uitzicht voor ons: de landingsbaan, het nieuwe Nationaal Militair Museum, alles is te zien. Om het uitzicht nog wat beter te maken, beklimmen we de Belvedère, het oudste luchtvaartgebouw van Nederland.

Hoewel we graag meer willen zien van het park, laten we de voormalige luchtmachtbasis heel even achter ons als we koers zetten naar Landgoed De Paltz. Na het ‘beklimmen’ van een heuvel hebben we zicht op een schitterende vallei, waarbij we ons even in een Alpenland wanen. Onnederlands mooi.

Toch roept de vliegbasis en lopen we via de schitterende (not) parkeerplaats terug naar de wandelpaden van Park Vliegbasis Soesterberg. Via de Herdenkingstuin met het Gedenkteken Luchtvarenden en het aangrenzende Herdenkingsplein met het Monument voor Gevallen Vliegers lopen we verder. Indrukwekkend om al die namen van onze gevallen helden te zien.

Op de landingsbaan slaan we rechtsaf, om daarna ruim 2,5 kilometer asfalt weg te tikken. Kaarsrecht welteverstaan. Normaal gesproken zouden we dit omschrijven als saai. Dat is het ook, of eigenlijk ook weer niet: ja het asfalt is niet heel interessant, behalve dan dat je op een landingsbaan loopt (wanneer doe je dat nou?), maar het uitzicht op de heide, het Nationaal Militair Museum en het zweefvliegveld maakt veel goed.

Als we de landingsbaan uiteindelijk achter ons laten, slaan we het gebied met de shelters in. Deze shelters zijn grote bunkers waar vliegtuigen in geparkeerd konden worden zodat deze beschermd waren tegen een luchtaanval. De eerste shelters zijn geplaatst naar aanleiding van verrassingsaanval van het Israëlische leger waarbij zij in één klap 400 Egyptische gevechtsvliegtuigen hebben uitgeschakeld omdat deze keurig naast elkaar waren opgesteld in de buitenlucht. Als we daarna nog een heel stuk om het park zijn gelopen, staan we weer bij een toegangspoort, of voor ons dus de uitgang. Wat rest is een ‘saaie’ kilometer asfalt om bij het station van Den Dolder te komen.

Een bijzondere wandeling waarbij het lopen over de toch wel veel verharde paden niet als erg werd ervaren. De combinatie van bijzondere natuur (Lange Duinen en Landgoed De Paltz) en de rijke historie op Park Vliegbasis Soesterberg maakt immers veel goed. Let er echter wel op dat de landingsbaan is afgesloten tussen 15 maart en 15 augustus in verband met het broedseizoen.

Gepubliceerd op vrijdag 08 september 2017.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *