Wandelen in Zeeuws-Vlaanderen

De route

Afstand:
29,3 km
Beginpunt:
Sluis
Eindpunt:
Breskens
Type:
Kustpad (LAW 5)
Ons oordeel:
6 / 10

Nederland kent een aantal lange afstandswandelpaden, waarvan het Kustpad met 721 de langste is. Het Kustpad begint in Sluis en loopt via Hoek van Holland, Den Helder, Stavoren, Lauwersoog naar Bad Nieuweschans. Nu hebben wij niet direct de ambitie om het hele kustpad te lopen, maar toen we afgelopen zomer bij vrienden in Zeeuws-Vlaanderen op bezoek gingen, leek het ons een goede gelegenheid om een eerste stukje te lopen. Van Sluis naar Breskens.

Om in Sluis te komen moesten we eerst een heel stuk reizen: met de trein naar Vlissingen, de boot naar Breskens en vervolgens de bus naar Sluis. Een kleine 4 uur later stonden we eindelijk in Sluis. Een leuk klein vestingsstadje, gesticht rond 1280. Hoewel er slechts 2377 mensen in Sluis wonen, was het er een drukte van belang. Met onze enorme rugzak op de rug was het niet altijd makkelijk manoeuvreren over de drukke markt, maar we hebben ons door het centrum heen geworsteld.

Vanaf de wallen van Sluis heb je iedere keer weer een mooi uitzicht op het stadje, waarbij de in 1386 gebouwde belfort niet onvermeld mag blijven (de enige belfort die Nederland rijk is trouwens!). Het mag overigens een wonder heten dat de belfort van Sluis er nog steeds staat. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Sluis namelijk grotendeels verwoest. Hoewel het centrum in traditionele stijl is herbouwd, is de belfort het enige echte historische gebouw in de stad.

Vanaf Sluis loopt het Deltapad (zoals het Kustpad in Zeeland heet) door de weilanden naar Cadzand-Bad. Alleen Retranchement is daarbij een leuke afwisseling (qua wallen vergelijkbaar met Sluis). Waar het pad ook nog langs een aantal oude grenspalen komt.

Vanaf Cadzand-Bad loopt het pad door de duinen naar de Verdronken Zwarte Polder. Daar loop je over vlonders, door dicht struikgewas en over een aantal heuveltjes. Een welkome afwisseling in het pad.

Vlak voor Strandcamping Groede verlaat het pad de duinen. Hoewel het aanlokkelijk is om rechtdoor te blijven lopen en zo een heel stuk af te snijden, is de omweg toch echt de moeite waard. Het begint namelijk met een natuurgebied dat je betreedt via een trekpontje. Hoewel je alweer snel op een asfaltweg staat wordt het nog leuker als je opnieuw het water over moet steken, dit maal via een touwbrug. Zonde dat je dit niet vaker tegenkomt bij wandelingen in Nederland.

Met het bereiken van de overkant van de touwbrug, en een klein stuk door het natuurgebied gelopen te hebben, kwamen we weer uit op een asfaltweg die ons om Strandcamping Groede heen leidde, weer terug richting de kust. Bij Nieuwesluis waren werkzaamheden, waardoor de route een klein stukje werd omgeleid (over een asfaltweg, dus niet echt inspirerend). Niet dat het later heel veel beter werd: de Panoramaweg is namelijk één grote asfaltvlakte. Doordat de Panoramaweg schuin afloopt en het een drukte van belang was met auto’s en fietsers (tja, dat krijg je met mooi weer), was het even zoeken naar een plekje waar we lekker liepen. Maar om eerlijk te zijn: dat plekje hebben we op de Panoramaweg niet gevonden.

Net voorbij de vuurtoren van Breskens sloeg het pad linksaf om via de duinen (soort van) naar Breskens te lopen. Je merkt gelijk dat je weer in de buurt van een plaatsje bent: op het strand heerst namelijk weer een gezellige bedrijvigheid. Niet voor ons echter, want precies op het moment dat we bij de Veerhaven van Breskens aan komen lopen, komt net de boot uit Vlissingen aan. Goede timing dus om de boot naar Vlissingen te pakken om onze reis naar huis te beginnen.

De route van Sluis naar Breskens is ongeveer 30 kilometer lang. Zonder enorme rugtas dus prima in één dag te lopen. Wij liepen ‘m echter in twee dagen. We hebben overnacht op camping De Wachtsluis in Retranchement.

Gepubliceerd op zaterdag 26 september 2015.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *