Wandelen in Schotland: de Ben Nevis

Praktische informatie
Afstand:
17 km
Start-/eindplaats:
Glen Nevis visitor centre
Ons oordeel:
Bekijk route beschrijving

Als de eigenaar van de Bed & Breakfast in Fort William naar onze mobiele nummers vraagt, staan we hem even raar aan te kijken. 'Voor het geval dat' zegt hij. Er blijken wel eens gasten te zijn geweest die ook de Ben Nevis gingen beklimmen, maar niet voor het donker terug waren en dat wil hij dus proberen te voorkomen. Wij schrijven onze mobiele nummers op een briefje, maar we zijn niet echt van plan om het laat te maken. Oké, we weten het: bij het beklimmen van een berg weet je nooit wat er gaat gebeuren.

Maar de Ben Nevis stond dus op het programma. Met 1344 meter hoogte de hoogste berg van Groot-Brittanië. 1344 klinkt niet heel hoog, dat klopt. Bedenk je echter wel dat je op zee niveau begint en je dus echt 1344 meter moet stijgen om de top te halen. Desondanks lopen zo'n 100.000 mensen per jaar naar de top. Opzich een hele prestatie, ware het niet dat de weersomstandigheden op de top niet echt ideaal zijn: 355 dagen per jaar is de top namelijk omringd door wolken. Dit blijkt ook het geval wanneer wij bij Glen Nevis, de voet van Ben Nevis, aankomen.

Wegwijzer Ben Nevis

Pad richting Ben Nevis

Vanaf de parkeerplaats zijn we het water overgestoken en richting Ben Nevis gelopen. Ondanks dat we er vroeg bij waren, was het al best wel druk. Vanaf het moment dat het pad steeg, liepen we namelijk in file. Na zo'n 500 hoogtemeters gehad te hebben, loop je een klein stukje over nagenoeg vlak terrein om daarna weer lekker steil verder te klimmen. Hierbij doken we ook de wolken in: weg uitzicht en hallo jas. Met de wolken, tuimelde ook de temperatuur van een heerlijke 20 graden Celsius aan de voet van de berg naar een schamele 3 graden op de top van de berg. Brrrr....

Pad naar de Ben Nevis

Pad naar de Ben Nevis

De laatste paar honderd meter loop je via een steil pad over een stenen helling. De ene haarspeldbocht volgt de andere op. Maar omdat het zo mistig is, zie je niet precies waar de top is. Wat je ook niet ziet is de enorme afgrond waar je vlak langs loopt. Ben Nevis is namelijk een oude vulkaan, en de voormalige krater randen zijn nog steeds behoorlijk steil. Maar niets van te zien dus. Of dat nou prettig is of niet weten we niet, maar we lopen rustig door. Totdat we opeens door de mist de contouren van een gebouw zijn opdoemen. Na 2 uur en 57 minuten zijn we er. De top! Op de top staan namelijk de restanten van een oud weerstation dat van 1883 tot 1904 bemand werd, met daarnaast een noodshelter voor als echt de hel los barst.

Ben Nevis in de mist

Top van Ben Nevis in de mist

Bovenop de top van de Ben Nevis

Ondanks de kou en mist waar je toch best wel nat van werd, was het werkelijk een drukte van belang op de top. We zullen niet zeggen dat het zwart ziet van de mensen, maar voor een bergtop... Nadat wij de nodige topfoto's hebben gemaakt zijn we gelijk maar weer aan de afdaling begonnen. Gelukkig ging dat lekker snel en waren we ook redelijk snel weer uit de wolken. Zodra we uit de wolken waren, konden er ook weer wat laagjes uit. Echt bizar dat verschil. Wat ook bizar is: de enorme mensenmassa die nog omhoog liep. De één had nog minder bij zich dan de ander. Terwijl wij ons daarover liepen te verbazen, kwam ons zelf een dame op leeftijd op naaldhakken tegemoet. Naaldhakken!?! Gelukkig waren een aantal andere wandelaars net zo verbaasd als wij waren.

Ben Nevis in Schotland

Na 6 uur en 9 minuten lopen, waarvan we zo'n 25 minuten op de top hadden doorgebracht, waren we weer bij de auto. Om te zorgen dat er voor ons geen zoektocht op touw werd opgezet, hebben we ons eerst maar even gemeld bij de eigenaar van de Bed & Breakfast. Deze schrok zich echter een hoedje toen we aan kwamen zetten: hij was net begonnen aan zijn middag dutje en had ons nog niet echt terug verwacht. Wel was hij blij ons alweer zo snel terug te zien, waarna hij weer ging liggen...

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: