Transmongolie Express - Deel 3: Grensovergangen

We zijn al vaak over grenzen gegaan. In de meeste delen van Europa merken we daar vrij weinig meer van, maar ook op plekken als Afrika en Amerika zijn we wel gewend om even te moeten wachten. Toch vonden wij de grensovergang bij Rusland best een spektakel, zeker omdat je in eerste instantie niet verwacht dat het zo lang gaat duren. De trein komt langzaam tot stilstand en deze stop doet dan ook denken aan een iedere andere stop, alleen mogen we bij deze stop niet direct de trein uit. Keurig blijven we wachten totdat er Russen met honden de trein inkomen. Nu weten we niet waar we meer van schrokken, de enge honden of de enge Russen (de hond had nog een muilkorf, de Rus niet). Die man was zo breed dat hij nauwelijks in de breedte in het gangpad paste. Aangekomen bij onze coupé sprong hij op onze bank, gooide het luik open en controleerde met veel herrie of we toevallig niet iets aan smokkelwaar hadden opgeslagen. Uiteraard hadden we dat gelukkig niet. Ergens kregen we zelfs de twijfel of dit nu een show was of dat deze man echt niet zo aardig overkwam (waarschijnlijk dat laatste). Ondertussen waren ook onze paspoorten ingenomen, na eerst wat briefjes ingevuld te hebben. Ook dit is best vreemd, uh want geef ik nu zomaar mijn paspoort mee? Daar gaat je paspoort, de trein uit, mee een kantoor in. Als dit hele spektakel voorbij is (en ze je paspoort aan het controleren zijn, of wat ze ook aan het doen zijn in dat kantoor), mag je gelukkig wel de trein even uit. Het paspoort kwam gelukkig uiteindelijk weer terug en werd keurig weer uitgedeeld (daar zat toch blijkbaar wel een systeem in). Na enkele uren wachten gaat de trein dan weer verder en net als je denkt; zo we hebben weer vaart, dan stopt de trein weer. Want dan hebben we de volgende grensovergang, eerst gingen we namelijk Rusland uit, en nu Mongolië in. Het tafereel zoals bij de vorige grensovergang herhaalt zich in mildere vorm. Geen stampende Rus in onze coupé en ook het paspoortritueel herhaalt zich weer, maar over het algemeen komt alles een stuk rustiger en vriendelijker over.

Bekijk ook:

Transmongolie Express - Deel 1: Vertrekpunt Moskou
Transmongolie Express - Deel 2: Treinleven
Transmongolie Express - Deel 4: Terelj National Park
Transmongolie Express - Deel 5: Ulaanbaatar
Transmongolie Express - Deel 6: Trein op stelten
Transmongolie Express - Deel 7: Eindpunt Beijing

Vergelijkbare posts:

Reacties

Wat een leuk verslag en mooie foto's !! Eindelijk iemand die de verkoop dozen naast de trein op de foto zet. Daar was ik best benieuwd naar. Wij gaan deze zomer (is dus al bijna) met 2 van onze kinderen (17 en 21) Ik heb eigenlijk wel een vraag van hun: waar laadden jullie je telefoons en fototoestel batterijen op? Stopcontact in de coupe? Of in de gang en dan delen met iedereen? Ik zou het erg leuk vinden als je hier een antwoordt op hebt !?!

Susette | 10-07-2015 22:56

Wat leuk dat jullie deze zomer met jullie kinderen de Transmongolie Express gaan doen. We laadden inderdaad onze telefoons op in de gang, dat ging prima. In onze trein waren er geen stopcontacten in de coupe (maar wellicht zijn de treinen moderner geworden?). Overigens hadden we onze telefoons grote delen van de dag uit staan, aangezien er toch geen bereik was (maar dat is misschien geen optie?)

2theworld | 11-07-2015 15:43

Plaats een reactie: