Transmongolie Express - Deel 2: Treinleven

In de ochtend komt het leven in de trein rustig op gang. Wachten op het geschikte moment om gebruik te maken van de toiletruimte om je wat op te frissen. Met water en zeep gaat prima, maar kant-en-klaar wasdoekjes kunnen ook handig en verfrissend zijn. Ieder treinstel heeft twee toiletten met een wasbak.

Transmongolie Express

Transmongolie Express

Vervolgens zelf je ontbijt samenstellen met meegenomen repen, thee en (oplos)koffie. Er is ook een restauratiewagon aanwezig, maar deze kan vrij druk zijn en is ook relatief duur (en in ons geval ook nog eens 'ver' lopen). Wil je er echter wel gebruik van maken, dan is het verstandig te reserveren (bijvoorbeeld bij het begin van de treinreis, als je echt zeker wilt zijn van een plek in het restaurant). Eigenlijk moet je wel tenminste één keer een luxe ontbijt hebben genoten aan boord van de trein, zo'n gebakken ei is namelijk best lekker.

Transmongolie Express

Om de paar uur stopt de trein, soms staat deze zo lang stil, dat uitstappen mogelijk is om de benen even te strekken en wat inkopen te doen. Waar en wanneer de trein stopt en weer vertrekt staat aangegeven op bordjes in de gangen van de wagon. Tijdens een stop is het leuk om wat te kopen op het perron. Daar staan vaak vrouwen die van alles hebben uitgestald. Wodka zul je niet zien staan, maar als je erom vraagt, dan wordt het zo geregeld. Na onze vraag of ze wellicht ook wodka hebben, sprint er een vrouw weg, onder de trein door en binnen twee minuten is ze terug; met een fles wodka. Die avond genoten we van wodkathee.

Transmongolie Express

Transmongolie Express

Gedurende de reis ga je een aantal tijdzones door, maar in de trein wordt de tijd in Moskou aangehouden. Door de combinatie met het rustige treinleven raak je het besef van tijd al snel kwijt. Want wat doe je nu de hele dag? Je hebt genoeg tijd om een boek te lezen en van het uitzicht te genieten. Maar het is ook erg leuk om op bezoek te gaan bij andere coupés en overal thee te drinken (al dan niet met wodka). Probeer een gesprekje aan te knopen met één van de provodniks (vergelijkbaar met een conducteur). Wij kregen op een gegeven moment dagelijks Chinese les van onze provodnik.

Transmongolie Express

Bekijk ook:

Transmongolie Express - Deel 1: Vertrekpunt Moskou
Transmongolie Express - Deel 3: Grensovergangen
Transmongolie Express - Deel 4: Terelj National Park
Transmongolie Express - Deel 5: Ulaanbaatar
Transmongolie Express - Deel 6: Trein op stelten
Transmongolie Express - Deel 7: Eindpunt Beijing

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: