Transmongolie Express - Deel 1: Vertrekpunt Moskou

Aangekomen in Moskou! Het echte avontuur kan gaan beginnen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om te beginnen in St. Petersburg. Een volgende keer zouden we dit zeker doen, maar deze keer niet. Deze dag in Moskou hebben we volop benut; met een sneltreinvaart (leuke woordspeling ;) hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden van Moskou bewonderd, waaronder uiteraard het Kremlin en het Rode plein.

Moskou

Moskou

Moskou

Ook hier hadden we graag nog wat langer gebleven om uitgebreider kennis te maken met Moskou. Wellicht waren wij zelf ook wat trager door de hitte, gecombineerd met smog in de stad. Maar tijd om langer te blijven was er niet; 's avonds stond onze trein klaar voor vertrek. Op zoek naar het juiste treinstel, coupé en bed. De schrik sloeg ons even om het hart. Hoe gaan onze tassen überhaupt passen in dit kleine hokje? We hadden ons toch echt gehouden aan de afmetingen. Hopelijk komen er niet nog twee passagiers die mogelijk nog meer bagage hebben. Maar hoeveel geluk kun je hebben met een marinier en zijn vrouw. Zij hadden niet veel ruimte nodig (misschien kunnen we een cursusje inpakken krijgen de komende dagen?).

Transmongolie Express

Wij hebben gekozen voor een coupé waar plaats is voor vier personen (2e klas), maar het is ook mogelijk een coupé te reserveren waar plaats is voor twee personen (1e klas), alleen dat is uiteraard wat duurder. Tijdens onze verdere kennismakingstour door de trein kwamen we nog veel meer (voornamelijk jonge) Nederlanders tegen. Het blijkt gebruikelijk te zijn om Nederlanders, of vooral toeristen bij elkaar in een treinstel te zetten, in ieder geval niet bij Russen, Mongolen en Chinezen. Ga je buiten het hoogseizoen, of boek je je ticket bij een minder bekende organisatie, dan is de kans groter dat je niet bij Nederlanders in een treinstel of coupé zit. Maar wat is nu eigenlijk leuker?

Transmongolie Express

Transmongolie Express

Gezellig was het bij ons zeker, ons hele treinstel bleek vol te zitten met Nederlanders. Wat dat betreft leek het bijna een echte (jongeren)vakantie, wat we eigenlijk van tevoren niet verwacht hadden. De avond had veel weg van een avond in de kroeg (de kroeg was nu de restauratiewagon, we waren met zoveel dat het in een coupé niet paste). Hoe zou dit geweest zijn zonder Nederlanders? Wij weten het niet, maar uit de verhalen blijkt dat dit leuk is, maar ook bijzonder. Je kunt te maken krijgen met mensen die smokkelwaar bij zich hebben, zoals watermeloenen (wat leuke taferelen oplevert tijdens de grenscontroles, daarover later meer). Of mensen die vis bij zich hebben, gaat heerlijk ruiken in je coupé. Maar uiteraard is het vaak net zo gezellig als met Nederlanders, dus laat je vooral verrassen. En toen de nacht, kunnen we hier slapen? Hoewel de bedden smal zijn, zijn we er niet uitgevallen en ook al was er genoeg herrie, we hebben prima geslapen. Dat sommige herrie uiteindelijk toch wel kan leiden tot een wat slechtere nachtrust, zal later blijken.

Bekijk ook:

Transmongolie Express - Deel 2: Treinleven
Transmongolie Express - Deel 3: Grensovergangen
Transmongolie Express - Deel 4: Terelj National Park
Transmongolie Express - Deel 5: Ulaanbaatar
Transmongolie Express - Deel 6: Trein op stelten
Transmongolie Express - Deel 7: Eindpunt Beijing

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: