Te Araroa: Fietsend langs de kanalen (van Tekapo naar Lake Ohau)

We hadden al een paar keer contact gehad via sms met Wayne van Alps 2 Oceans Tours, maar nog steeds geen concrete afspraken kunnen maken. Maar dat zou goed komen zei Wayne, en dat kwam het ook. Na vrijdagochtend een tijd met Wayne gebeld te hebben (advies over de route e.d.), kregen we niet veel later de codes toegestuurd van de fietsen die al bij het Holiday Park in Tekapo stonden. Dus toen ging het opeens snel: fiets uitzoeken, bagage inpakken, maar wacht even, er is maar één trailer. Ook dat was echter geen probleem: als de bagage niet zou passen, konden we een tas achterlaten en die zou Wayne later komen brengen. Wat een service!

Na nog gebruik gemaakt te hebben van onze gratis drankjes bij de supermarkt (boven iedere 100 dollar aan besteding krijg je hier een gratis drankje, bv koffie) zijn we om 10:45 uur maar eens vertrokken. Vrij snel waren we Tekapo uit en reden in een wijds landschap. Na een paar kilometer kwamen we aan bij het Tekapo Kanaal: een serie van kanalen die in de jaren 70/80 zijn aangelegd om een aantal meren met elkaar te verbinden om zo voldoende water te verzamelen om zeven waterkrachtcentrales van water te voorzien. Omdat je vanaf Tekapo zo’n 40 kilometer langs deze kanalen loopt, en nergens mag kamperen, hebben wij besloten om dit stuk te fietsen. En dat was een heel wijs besluit. Het landschap was fantastisch, alleen het landschap aan het begin van het kanaal was hetzelfde landschap als dat we een uur later ook hadden: kanaal op rechts en een lager gelegen open vlakte op links. Oftewel, een niet heel interessante weg om te lopen als je het ons vraagt. Helemaal omdat je op sommige plekken behoorlijk last had van de harde wind (ook als loper). Een welkome afwisseling in het landschap was de zalmboerderij aan het eind van het kanaal en Lake Pukaki (waar het kanaal op uit komt) een paar kilometer later. Helemaal fijn was dat we deze laatste kilometers van het kanaal letterlijk vliegend hebben afgelegd: door de harde wind in de rug, schoot het lekker op.

Na op de oever van Lake Pukaki geluncht te hebben, volgde de route de oever van het meer een tijdje. Omdat de route hier wat meer op en neer ging, was het verschil tussen Marjon (zonder trailer) en Jasper (met trailer) goed te merken. Of het kwam gewoon door de harde wind die we hier toch ook af en toe van voren hadden. Een keer was Marjon Jasper echt kwijt. Toen kwam het alleen niet door de heuvels of de wind, maar zat Jasper zo van het uitzicht op Lake Pukaki en Mount Cook te genieten dat hij even een bocht over het hoofd zag. Met zijn trailer stuurt het wat minder makkelijk waardoor hij uit de bocht vloog en in de berm terecht kwam. Gelukkig aan de goede kant van het fietspad! Waar we het meer achter ons lieten, kwamen we nog een Nederlands stel tegen die via Australie en Nieuw-Zeeland, nu naar huis (Nederland) zouden gaan fietsen. Klonk ook erg leuk! Na een tijdje met hun gesproken te hebben, zijn we verder gegaan. Via de Pukaki Flat Tracks (een grote open vlakte) zijn we uiteindelijk in Twizel uitgekomen. Daar kwam Wayne later die dag de achtergelaten tas en een extra trailer afgeven. Kunnen we morgen de resterende kilometers langs de kanalen te fietsen voordat we daarna onze wandelschoenen weer aantrekken.

Nog een dagje fietsen

Vannacht begon het wederom opeens hard te waaien. Gelukkig stonden we behoorlijk beschut en hadden we er niet al te veel last van. Omdat de weervoorspelling aangaf dat het zaterdagochtend tot ongeveer 12 uur zou regenen, zijn we de dag rustig gestart. Aangezien de echte regen redelijk uitbleef (af en toe wat lichte regen) zijn we om 10:00 uur toch maar weggefietst. Niet heel ver, aangezien we de overtrekkende wolken niet helemaal vertrouwden. Daarom zijn we na 5 minuten, bij Hydro Café in Twizel gestopt om nog wat te eten en drinken. Onze echte vertrektijd was daarom pas om 10:45 uur. Vanaf Twizel kun je de Alps 2 Ocean Cycle Way volgen, of Te Araroa (wat de alternatieve Alps 2 Oceans fietsroute is als het hoogwater is). Wij hebben voor deze laatste gekozen, niet dat het nu hoogwater is ofzo, maar we volgen graag de Te Araroa. Toen we Twizel uit reden, liep de route over een smal voetpad parallel aan de snelweg waar je prima kon fietsen. Om over de Boom Ruataniwha Dam te komen, moesten we echter toch een klein stukje over de snelweg fietsen (is hier normaal), om vervolgens rechtsaf een grindweg op te slaan. Deze weg is precies wat de naam zegt: veel grind met veel (grote) stenen op de weg. Hierdoor was het een behoorlijk langzame fietsroute, waarbij we bij een aantal klimmetjes de fietsen omhoog moesten duwen (door het losse grind slipte het achterwiel door en doordat al het gewicht op het achterwiel rustte, kwam het voorwiel van de grond en ja, dan wordt sturen best lastig). Terwijl we op deze weg fietsten, trokken er enorm donkere luchten over. Gelukkig bleef het bij ons beperkt tot lichte regen en werd het met het uur beter weer (tot een volledig blauwe lucht aan het eind van de middag). De grindweg volgde Lake Ruataniwha en vervolgens de Ohau River om bij Lake Ohau uit te komen. Vanaf Lake Ohau zaten we weer op de officiële Alps 2 Ocean fietsroute, wat je ook zag aan het pad: een stuk gladder en daardoor beter te fietsen. De laatste 10 kilometer gingen dan ook een stuk sneller en binnen no-time waren we op Lake Middleton Campsite, waar we afgesproken hebben de fietsen achter te laten. Alle wandelspullen hebben we vervolgens weer in gereedheid gebracht voor morgen en onze nieuwe stalen vrienden hebben we aan een boom vast gebonden en achtergelaten om opgehaald te worden door Wayne.

Gepubliceerd op zaterdag 17 februari 2018.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *