Te Araroa?

In oktober vertrekken we naar Nieuw-Zeeland om de Te Araroa te lopen. Maar wat is dat eigenlijk, de Te Araroa? Simpel gezegd: het is een 3.000 kilometer lange wandelroute door Nieuw-Zeeland. Het unieke van deze route is dat het Nieuw-Zeeland in al haar facetten laat zien: cultuur, natuur en geschiedenis komen op de route samen en bieden een unieke kennismaking met Nieuw-Zeeland. Een kennismaking waar wij erg naar uitkijken, maar waar men ook in Nieuw-Zeeland al lang op zat te wachten. In 1975 werd er namelijk voor het eerst gesproken om een langeafstandswandeling in Nieuw-Zeeland te creëren. De New Zealand Walkways Commission wilde een eigen variant van de Pennine Way aanleggen (een ruim 400 kilometer lange wandelroute in Engeland). Dit bleek echter te moeilijk. Hoewel er in de jaren daarna verwoede pogingen werden gedaan om het project nieuw leven in te blazen, duurde het uiteindelijk tot 1994 voor er echt actie werd ondernomen. Dat was het jaar dat de Te Araroa Trust is opgericht na een artikel van Geoff Chapple waarin hij (opnieuw) pleitte voor een wandelroute door Nieuw-Zeeland. Twee jaar later heeft de Te Araroa Trust een route uitgezet op het noordereiland, waarbij bestaande paden in nationale en regionale parken met elkaar zijn verbonden. In 1998 is de route door Geoff Chapple verkend om te zien of deze haalbaar is. In 2002 is er ook een route op het zuidereiland uitgezet die wederom door Geoff Chapple is verkend. Hoewel de Te Araroa dan officieel nog niet bestaat, wordt het blog dat Geoff Chapple tijdens zijn tochten over het noord- en zuideiland heeft bijgehouden internationaal opgepikt waardoor de eerste wandelaars naar Nieuw-Zeeland komen. Het probleem waar zij echter tegen aan liepen: grote delen van de route waren nog niet gemarkeerd en ook moest er nog veel over asfalt gelopen worden om afgesloten gebieden te kunnen passeren. Dit zou in de jaren daarna veranderen, als de Te Araroa Trust, in samenwerking met het Department of Conservation veel investeert in nieuwe wandelpaden. Uiteindelijk, op 3 december 2011 wordt de Te Araroa officieel geopend als langeafstandswandelroute die heel Nieuw-Zeeland doorkruist: van Cape Reinga in het noorden naar Bluff in het zuiden.

Te Araroa

Dit wil echter niet zeggen dat de route klaar was en er daarna niets meer aan de route gedaan hoefde te worden. In tegendeel, nog steeds worden er nieuwe routes toegevoegd of bestaande routes aangepast om de route nog mooier te maken. Zo is in 2016 bijvoorbeeld het Paekakariki Escarpment Track geopend om de laatste meters op het noordereiland nog mooier te maken.

Hoewel bovenstaande misschien klinkt alsof er een mooi geplaveid pad voor ons klaarligt in Nieuw-Zeeland, is het tegenovergestelde vaak het geval. Al vrij snel op de route (na ongeveer 1 week) moeten we bijvoorbeeld de Herekino en Raetea bossen door. Nagenoeg alle voorgaande lopers zijn het er wel over eens dat als er een hel op aarde bestaat, het door de modder baggeren in deze bossen daar erg dicht bij in de buurt komt. Als we deze bossen heelhuids doorkomen, dan is de rest van de route een 'makkie' (aldus enkele eerdere lopers). Nouja, een makkie: er rest ons dan nog steeds een kleine 3.000 kilometer van veelal onverharde paden, over bergen en door rivieren. Het is maar wat je een makkie noemt...

Vergelijkbare posts:

Reacties

Super wat jullie gaan doen. Ik ga jullie zeker volgen en hoop op heel veel blogs onderweg.
Succes en plezier!

Bregje | 27-10-2017 09:43

Plaats een reactie: