Sandboarden in de duinen van Namibië

Namibië heeft de hoogste zandduinen ter wereld. Een ideale plek om te sandboarden zou je zeggen. Niet helemaal waar, aangezien de sandboard hotspot van Namibië zich nabij Swakopmund bevindt, en niet in Sossusvlei, waar de hoogste zandduinen voorkomen. Neemt niet weg dat de duinen bij Swakopmund niet hoog zijn. En tja, als je er dan toch bent, waarom jezelf dan niet even van een berg zand af laten storten. Hoewel storten, sandboarden wordt meestal gelinkt met snowboarden: staand op een snowboard. Wij kunnen je verzekeren, als je geen geoefend snowboarder bent, dan wordt 't sandboarden 'm niet! Dat gaat zo traag en je ligt meer in het zand te spartelen dan dat je daadwerkelijk naar beneden aan het glijden bent.

Sandboarden in Namibie

Sandboarden in Namibie

Er bestaat echter nog een andere variant van het sandboarden: op een houten triplexplaat van zo'n 60x100 cm, op de buik liggend naar beneden! Hier heb je geen techniek voor nodig, en het gaat gegarandeerd hard! Wij haalden met gemak snelheden van 60 a 70 kilometer per uur, gemeten met een lasergun. Sturen en remmen doe je door één of beide voeten in het zand te steken. Op onze laatste run hadden wij het geluk net iets te laat bij te sturen waardoor de houtenplaat zich zijwaarts in het zand boorde en we over de kop sloegen. Een mooie snee in de arm, koprol in het zand en alle zakken van de broek volgeschept met woestijnzand. Dus wees er wel op bedacht dat sandboarden niet zonder gevaar is, maar dat is snowboarden zelf ook niet.

Sandboarden in Namibie

In vergelijking met snowboarden, kent sandboarden wel één groot nadeel en dat is het gebrek aan (ski)liften. Na jezelf van de berg gegooid te hebben, moet je dus door het zware zand weer omhoog klauteren, inclusief sandboard of triplexplaat. Geen pretje bij temperaturen ruim boven de 30 graden Celsius. Helemaal wanneer je het meerdere keren moet doen, sandboarden werkt namelijk super verslavend, althans bij ons!

Sand Dunes Swakopmund

In Swakopmund zitten verschillende organisaties waar je onder begeleiding kunt sandboarden: zij verzorgen sandboard of hout, helm en meestal een lunch. Je kunt ook zelf even langs een doe-het-zelf-zaak rijden om een plaat hout te halen en daarmee naar een zandduin net buiten Swakopmund te rijden. Ga daarvoor vanuit Swakopmund de weg op richting Windhoek, sla na een paar kilometer rechtsaf richting het maanlandschap, na een kort stukje opnieuw rechtsaf, het spoor over en je rijdt de duinen tegemoet. Wanneer je daadwerkelijk de duin afgaat, zorg dan wel voor genoeg zand; ook onderaan de berg. Kiezels blijken niet echt prettig te zijn als je erover wilt glijden.

Vergelijkbare posts:

Reacties

ik zou denk ik ook voor de liggende optie gaan :-)

antonette | 02-12-2014 13:14

Goede keus, het is erg gaaf om zo hard naar beneden te glijden. Zeker een aanrader mocht je de kans hebben.

2theworld | 02-12-2014 13:28

Plaats een reactie: