Reisfotografie: wat is de beste lens?

Als je een kijkje neemt op verschillende internetfora, dan zie je vaak één vraag terugkomen: 'Welke lens moet ik kopen?' Vaak zijn dit mensen die op zoek zijn naar één lens waar ze alles mee kunnen fotograferen (bijvoorbeeld een 18-200 mm). Prima lens voor de doorsnee (vakantie)fotograaf, maar wanneer je je echt bezig houdt met fotografie, voldoet een dergelijke lens al snel niet meer. Over het hele bereik gezien, laten dergelijke lenzen behoorlijk wat liggen: onscherpte in de hoeken, relatief veel chromatische aberratie (optische lensfout in het verwerken van kleuren) en meestal zijn ze niet heel erg lichtgevoelig. In een ideale situatie gebruik je alleen lenzen met een vaste brandpuntafstand. De kwaliteit van deze lenzen is namelijk veel beter dan zoomlenzen: ze zijn haarscherp, hebben weinig last van lensfouten en hebben meestal een groot diafragma (waardoor ze dus lichtgevoelig zijn). Het nadeel is echter dat je al snel een groot aantal lenzen krijgt dat je op reis echt niet constant met je mee wilt zeulen. Dus ook al lijkt dit kwalitatief de ideale situatie, praktisch gezien is het dat echt niet. Daarom is het goed om te kijken wat je wilt gaan fotograferen, en je keuze daarop te baseren.

Landschapsfotografie

De gemiddelde landschapsfotograaf, fotografeert met een groothoek lens. Voor full-frame sensor camera's betkent dit een lens tussen de 17-24 mm en het equivalent daarvan voor crop-sensor camera's (ongeveer 10-17 mm). Aangezien je bij landschapsfotografie vaak zowel de voorgrond als de achtergrond scherp wilt hebben, zul je al snel een wat kleiner diafragma gebruiken (bijvoorbeeld f9.0). Hoewel een lichtgevoelige lens met een groot diafragma je leven heel wat makkelijker kan maken, is het in dit geval dus niet essentieel.

Stadsfotografie

Veel fotografen zullen een lens met een redelijk groot bereik willen gebruiken in steden: 24-105mm bijvoorbeeld. Een dergelijke lens heeft net genoeg groothoek alsmede zoombereik om alles in een stad vast te leggen. Een groot nadeel blijft dat gebouwen altijd weglopende lijnen zullen hebben. Wil je dit oplossen en echt op professioneel niveau foto's maken, dan zul je een tilt-shift lens moeten gaan gebruiken. Hier hangt een behoorlijk prijskaartje aan, maar het resultaat mag er zijn. De gemiddelde fotograaf zal zich in steden echter prima kunnen redden met een 24-105mm lens.

Wildlife fotografie

Ga je dieren fotograferen, dan is het simpel: van een vogel hoog in een boom, tot een slapend luipaard tijdens een safari: heel dichtbij ga je (of wil je) niet komen. Dus hoe meer zoom, hoe beter! Een lens met 300-400mm is daarom ideaal. Daarbij is het wel goed om je te realiseren dat veel dieren op donkere plekken zitten, bijvoorbeeld in een bos of dichtbegroeide jungle. Een telelens met een diafragma van f5.6 zal daarom al vaak een te lange sluitertijd nodig hebben om dieren te fotograferen, terwijl je juist hele snelle sluitertijden wilt gebruiken om een dier scherp op de foto vast te kunnen leggen. Een lichtgevoelige telelens heeft daarom al snel de voorkeur, maar zijn natuurlijk wel aanzienlijk duurder.

Portretfotografie

Voor portretfotografie wordt over het algemeen een lens van 50mm tot 80mm aangeraden. Bij portretfotografie zul je al snel de persoon op de foto 'los' willen laten komen van de achtergrond. Een lichtgevoelige lens is daar ideaal voor. De 'plastic fantastic' 50mm lens met een diafragma van f1.8 is bijvoorbeeld een goede keuze om mee te nemen op reis.

Reisfotografie

Welke lens uiteindelijk de beste is, dat hangt dus helemaal af van wat je ermee gaat doen en welk budget je ter beschikking hebt. Hoe meer lenzen, en hoe lichtgevoeliger je ze wilt hebben, hoe duurder het wordt. Daarom kunnen wij ook niet één bepaalde lens aanbevelen. Bedenk je daarbij dat er heel vaak goede alternatieven zijn van Sigma en Tamron die nauwelijks tot niet onderdoen voor lenzen van Canon en Nikkor.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: