Reisfotografie: full-frame vs crop

In het pre-digitale tijdperk gebruikten camera's een lichtgevoelig negatief om de foto vast te leggen. De meeste negatieven hadden een formaat van 24 mm x 36 mm: full-frame (kleinbeeldformaat). Met de komst van de digitale camera's was het echter mogelijk om met een (veel) kleinere sensor foto's te maken: de zogenaamde crop-sensor. Maar wat is eigenlijk beter voor reisfotografie: full-frame of crop?

Het verschil tussen full-frame en crop

Om te beginnen, eerst nog iets meer over het verschil tussen full-frame en crop sensor. Het makkelijkst laten we dat zien aan de hand van een foto. Onderstaande foto laat het beeldbereik zien van een camera met een full-frame sensor en een camera met een crop sensor, waarbij de plaats van opname en lens type ongewijzigd zijn.

Reisfotografie: Full-frame vs Crop

Dus als bovenstaande foto bijvoorbeeld gemaakt is met een 35 mm lens, dan zou je op een camera met crop-sensor verder weg moeten gaan staan of een 22 (35 / 1.6) mm lens nodig hebben om een zelfde beeldbereik te krijgen als met een full-frame camera. Andersom geldt het ook, om met een full-frame camera het beeld van een crop-camera te krijgen, dan moet je dichter bij het voorwerp gaan staan of een 56 (35 x 1.6) mm lens gebruiken.

Het voordeel van een full-frame sensor

Veel digitale camera's hebben tegenwoordig een 20 megapixel sensor (of meer). Je kunt je voorstellen dat 20 miljoen pixels op een full-frame sensor iets verder uit elkaar liggen dan op een crop sensor. Hierdoor is iedere afzonderelijke pixel iets groter. Het voordeel hiervan is dat de sensor lichtgevoeliger is met als resultaat betere beeldkwaliteit (met een geringere scherptediepte) en minder snel ruis als je onder omstandigheden met weinig licht (bijvoorbeeld 's avonds) foto's maakt.

Het voordeel van een crop sensor

Doordat het brandpunt 1.6 (of 1.3 of 1.5 bij bepaalde camera's) verder ligt dan bij een full-frame sensor, heb je een groter zoombereik. Als je bijvoorbeeld een 200 mm lens geschikt voor een full-frame camera op een camera met crop sensor gebruikt, heb je dus eigenlijk een 320 mm lens (200 x 1.6).

Tot zover het technische, nu het praktische nut

Over het algemeen is een full-frame camera beter dan een camera met een crop sensor. Maar daar staat ook wat tegenover, full-frame camera's zijn namelijk ook fors duurder. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Canon 6D of de Nikon D610, beiden een "instap-model" met een full-frame sensor. Deze camera's kosten zo'n 1500 euro. Dan heb je alleen nog maar de body, geen lens. Een bijbehorende lens, bijvoorbeeld de Canon 24-70 mm f2.8 kost je nog eens zo'n 1700 euro. En dan heb je nog niet eens een telelens... Kortom, het is belangrijk om je af te vragen of de betere kwaliteit het geld waard is.

Reisfotografie

Het is helaas niet zo makkelijk om te zeggen welk type sensor beter is om te gebruiken voor reisfotografie. Wanneer je foto's alleen afdrukt op klein formaat of alleen onder ideale omstandigheden foto's maakt (met veel licht) dan is een camera met crop sensor voldoende, als je überhaupt al na wil denken over een spiegelreflex camera, aangezien compactcamera's ook prima foto's maken voor dit doel. Fotograafeer je voornamelijk wild (bijvoorbeeld vogels), dan zouden wij voor een camera met crop sensor gaan. De vergrotingsfactor (1.6x) die een crop camera heeft zorgt er hier voor dat je een stuk minder dure objectieven hoeft te kopen. Heb je echter voldoende geld, fotografeer je veel landschappen en druk je foto's op groot formaat af (waar detail te zien moet zijn), dan is een camera met een full-frame sensor bijna niet te missen. Maar welke camera je ook kiest, mooie foto's zul je toch wel maken.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: