Reisfotografie: de (scheve) horizon

Volgens de Van Dale is de horizon een "schijnbare lijn die je in de verte waarneemt tussen hemel en aarde". Iedereen ziet 'm, en zeker de reisfotograaf probeert 'm nog wel eens vast te leggen. Toch komt de horizon er op foto's maar bekaaid van af. Reden: meer dan eens loopt de horizon scheef. En dat is gek, want in het echt is de horizon niet scheef. Zou dat wel het geval zijn, dan zouden we allemaal naar één kant schuiven.

Redenen voor een scheve horizon

Eigenlijk is er maar één reden te noemen voor een scheve horizon: de camera wordt scheef gehouden. Tegenwoordig zijn camera's zo klein, dat je bij de minste of geringste druk op de ontspanknop, de rechterzijde van de camera naar beneden drukt. Met als gevolg: een scheve horizon. Een trillende hand en niet stevig op de grond staan kunnen dit verergeren. Daarom komt de scheve horizon minder vaak voor bij grotere camera's. Grotere camera's, zoals spiegreflex camera's, druk je normaal gesproken tegen je hoofd aan wat weer voor meer stabiliteit zorgt. Denk overigens niet dat je hierdoor helemaal geen scheve horizon zult hebben als je met een grotere camera foto's maakt.

Scheve horizon oplossen

Er zijn verschillende mogelijkheden om een scheve horizon recht te maken. Allereerst kun je er voor zorgen dat de horizon recht is als je de foto maakt, bijvoorbeeld door een statief te gebruiken. Niet iedereen heeft echter altijd een statief bij zich. Een scheve horizon is ook heel makkelijk te corrigeren in de nabewerking. Er zijn tal van programma's waar dit mee kan, maar wat ons betreft de makkelijkste twee: 1) in Lightroom trek je met de liniaal tool een lijn over de horizon. De foto wordt daarna gelijk gedraaid zodat de horizon recht loopt. En 2) in Photoshop trek je met de liniaal tool een lijn over de horizon. Vervolgens ga je naar 'Afbeelding > Afbeelding roteren > Instelbaar ...'. Photoshop berekent aan de hand van de lijn die je getrokken hebt met de liniaal het aantal graden dat de foto gedraaid moet worden. Dus je hoeft slechts op 'ok' te klikken om de foto recht te zetten. Onderstaand een paar screenshots hoe je horizon kan corrigeren in Photoshop:

Reisfotografie: scheve horizon corrigeren

Reisfotografie: scheve horizon corrigeren

Reisfotografie: scheve horizon corrigeren

Reisfotografie: de horizon

Reisfotografie en de scheve horizon

Reisfotografie is met de komst van de digitale camera niet langer weggelegd voor de professional. Vandaag de dag maakt iedereen foto's op reis. Dat zie je ook terug aan de populairiteit van bijvoorbeeid de "mooiste reisfoto's" tag op twitter of de vele fotowedstrijden die voorbij komen. Wonderbaarlijk genoeg zien we nog steeds heel veel (echt onvoorstelbaar veel!) foto's voorbij komen met de befaamde scheve horizon. Hoewel een scheve horizon in sommige gevallen bijzonder artistiek kan zijn, is het bij de meeste foto's echt geen toegevoegde waarde. Zonde, want met een kleine correctie zet je de horizon recht en ziet de foto er veel beter en ook professioneler uit. Dus onze tip: controleer altijd of je horizon recht loopt. Is dit niet het geval, corrigeer dit dan voordat je de foto publiceert.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: