Reisfotografie: compactcamera vs spiegelreflex

"De persoon achter de camera maakt de foto" is een veel gehoorde uitspraak. Maar is dat wel zo? Ik kan me namelijk nog goed herinneren dat ik op reis was met alleen een compactcamera en niet de foto kon maken die ik wilde maken omdat de camera het mij niet toeliet om een groter diafragma te kiezen. Een simpele instelling die ik normaal gesproken op mijn spiegelreflex camera in een handomdraai had gewijzigd. Wat is daarom beter voor reisfotografie: een compactcamera of toch een spiegelreflex?

Het verschil tussen een compactcamera en een spiegelreflex

Bij een spiegelreflex camera (DSLR: Digital Single Lens Reflex-camera) zie je door de zoeker het beeld dat ook op de sensor komt. Maak je een foto, dan klapt de spiegel weg en wordt de sensor van de camera belicht. Een sensor die over het algemeen 24 x 36 mm (full-frame) of 22.2 x 14.6 mm (crop) meet. Bij compactcamera's ontbreekt de spiegel. Het beeld dat je door de zoeker of op het scherm ziet is het beeld dat op de sensor valt. Je ziet dus een digitaal beeld, waarbij kleurvertekening en vertraging ten opzichte van het werkelijke beeld kan optreden. Compactcamera's hebben bovendien een sensor die slechts een fractie is van die van spiegelreflex camera's, vaak 6.17 x 4.55 mm.

Het voordeel van een compactcamera

Compactcamera's zijn klein en daardoor makkelijk in gebruik. Wanneer je weinig 'speelt' met de instellingen van een camera, dan is een compactcamera de ideale camera. De chips van tegenwoordig zijn namelijk zo slim dat ze de juiste instellingen snel en automatisch kunnen kiezen.

Het nadeel van een compactcamera

Zoals gezegd, is de sensor van een compactcamera vaak kleiner dan die van een spiegelreflex camera. De individuele pixels zijn niet alleen kleiner, maar liggen ook dichter bij elkaar. Hoewel de beeldkwaliteit van deze sensors over het algemeen prima is, zie je in situaties met weinig licht hierdoor al vrij snel ruis ontstaan.
Compactcamera's hebben vaak verschillende voorkeursstanden (automatisch, sport, nacht, etc). Wil je echter iets handmatig instellen, dan zijn de mogelijkheden zeer beperkt. Het diafragma van de Canon PowerShot SX700 HS kun je bijvoorbeeld slechts van 3.5 tot 8.0 aanpassen. Spelen met de scherptediepte is er daarom niet echt bij.
En als laatste is de autofocus van compactcamera's onder moeilijke omstandigheden vaak behoorlijk slecht.

Het voordeel van een spiegelreflex camera

De mogelijkheden van een spiegelreflex camera zijn zeer divers. Instellingen zitten niet verstopt in menu's, maar zijn makkelijk toegankelijk via knoppen op de body. Door de grotere sensors in spiegelreflex camera's is de beeldkwaliteit een stuk beter. Voor foto's onder ideale omstandigheden (met veel licht) zul je weinig verschil zien met een compactcamera, maar wanneer je fotografeert in situaties met weinig licht onderscheidt een spiegelreflex camera zich zeker.

Het nadeel van een spiegelreflex camera

Hoewel er lenzen zijn die het volledige spectrum van groothoek tot telelens bevatten (18-200 mm), zijn dit niet de meest ideale lenzen aangezien ze toch behoorlijk aan kwaliteit inleveren. Dit betekent daardoor al snel dat je meerdere lenzen nodig hebt. Dat is niet alleen duur in aanschaf, maar ook zwaar om altijd mee te nemen.

Reisfotografie

Tegenwoordig kun je met alle camera's mooie foto's maken. Maar als je de mogelijkheden van een spiegelreflex camera weet te benutten, dan verdient een spiegelreflex camera echt de voorkeur boven een compactcamera. Ook voor de reisfotograaf. Als je bijvoorbeeld een waterval fotografeert en wilt laten zien dat het water stroomt, dan zul je dit handmatig moeten gaan instellen, wat niet altijd lukt met een compactcamera. Toch slepen wij altijd zowel een compactcamera als een spiegelreflex camera met ons mee. Er zijn namelijk situaties dat een spiegelreflex gewoon weg niet handig is. Kortom, wil je hoogwaardige kwaliteit foto's, dan is een spiegelreflex onmisbaar. Geef je niet zo veel om de kwaliteit van je foto's, of heb je geen verstand van de technische kant van fotografie (en heb je geen zin om je er in te verdiepen) dan maakt het niet zoveel uit wat je gebruikt (en kun je dus vanwege de prijs en het gewicht, beter een compactcamera gebruiken).

Vergelijkbare posts:

Reacties

Ik zou ook voor een SLR gaan. Je maakt dan toch betere foto's. Enige nadeel: Het gewicht en je neemt hem vaak overal mee naar toe. Op je (hostel)kamer kan je hem moeilijk laten liggen. Natuurlijk worden de compactcamera's wel beter en kan je daar in veel gevallen ook wel de sluitertijd instellen. Toch blijft het resultaat minder dan een SLR. Het blijft dus, zoals jullie ook aangeven, een afweging tussen fotokwaliteit en gemak.

Vincent - www.reizenoverdewereld.nl | 02-12-2015 16:12

Goede keuze en je hebt helemaal gelijk wat betreft de afweging. Wat ook nog meespeelt: waar ga je de foto's voor gebruiken. Voor de huis-tuin-en-keuken fotograaf is een compactcamera vaak prima, maar wil je bijvoorbeeld op groot formaat afdrukken, dan is kwaliteit belangrijk. Maar daarover in een later blog meer :)

2theworld | 02-12-2015 18:53

Plaats een reactie: