Oud en Nieuw in Londen

Londen behoort al jaar en dag tot één van de beste bestemmingen om oud en nieuw te vieren. Niet gek, want de sfeer is er top, de mensen gezellig en vanwege het particuliere vuurwerkverbod ook nog eens heerlijk rustig (wat rondvliegend vuurwerk betreft dan). Kortom, de perfecte stad om met oud en nieuw te bezoeken.

Op oudejaarsdag kan het goed druk zijn in de stad. Veel Britten zijn vrij waardoor de winkels werkelijk uitpuilen van koopgekke Britten. De echte actie begint echter pas aan het einde van de middag/begin van de avond. Hoe later het wordt, hoe meer je de stad naar twaalf uur toe voelt gaan leven. En wanneer de klokken van de Big Ben om twaalf uur eenmaal beginnen te luiden begint het grandioze vuurwerkspektakel. Het vuurwerk wordt afgestoken vanaf de London Eye. Vanaf de oever van de Theems, tegenover de London Eye (Victoria Embankment), de Westminster Bridge en de Waterloo Bridge heb je het beste zicht op het vuurwerk. Dit zijn dan ook de zogenaamde viewing areas. Wil je vanaf één van deze viewing areas naar het vuurwerk kijken, zorg dan dat je op tijd bent. De eerste mensen staan meestal al aan het einde van de middag langs de kade van de Theems en de meeste viewing areas staan om 20.30 al wel vol. Toegang tot deze viewing areas is gratis, maar vol is ook echt vol. Er worden grote hekken geplaatst waardoor je er alleen nog maar uit kan en niet meer in. Niet getreurd want er zijn nog veel meer goede plekken beschikbaar. Zo heb je op diverse plekken in het centrum grote videoschermen staan waar je de vuurwerkshow op kunt zien. Wij stonden op Parliament Square. Hier staat niet alleen een groot videoscherm waarop alles te zien is, ook sta je zo ongeveer onder de Big Ben (romantischer kan toch niet?) en zie je het vuurwerk live boven de gebouwen uitkomen.

Nadeel van oud en nieuw in Londen is dat er behalve de vuurwerkshow niet heel veel georganiseerd wordt. Dus wanneer het vuurwerk afgelopen is, komt de enorme mensenmassa in beweging: allemaal op weg naar de binnenstad. Trafalgar Square is daarbij een belangrijke kruising, waar verschillende routes bij elkaar komen. Het kan daarom even duren om weer in het centrum te komen. Bij ons sloot de bereden politie iedere paar minuten de weg af om de drukte op Trafalgar Square een beetje in de hand te houden. Hierdoor werd de sfeer in de mensenmasse wel wat grimmig, maar anderzijds bleef iedereen toch ook weer keurig wachten. Eenmaal uit de drukte was het weer prima te doen en kon de route naar één van de vele clubs voort gezet worden om de rest van de nacht al feestend door te brengen.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: