Oud en nieuw in Berlijn

Eén van de grootste oud en nieuw feesten ter wereld, met ruim een miljoen bezoekers is eigenlijk een must om meegemaakt te hebben.

Het officiële feestterrein bevindt zich op de Strasse des 17 juni: vanaf de Brandenburger Tor tot aan de Siegessaule. Hier heb je een groot podium waar voornamelijk Duitse artiesten optreden. Vanaf ongeveer 14.00 uur 's middags vinden de repetities plaats, en vanaf 21.00 uur begint het live programma. Kom je voor de muziek, dan kun je beter voor de TV blijven zitten, het is namelijk al vroeg druk op het terrein, waardoor je of helemaal achteraf staat, of vooraan al snel in de verdrukking staat. En als het terrein eenmaal vol is, dan sluiten de hekken en kom je er niet meer in. Dus je zult er vroeg bij moeten zijn om van de muziek te genieten. Naast de muziek heb je vanaf het officiële terrein ook het beste zicht op de vuurwerkshow die vanaf de Brandenburger Tor wordt afgestoken.

Wil je de avond op een andere manier doorbrengen, niet getreurd, ook vanaf de andere kant van de Brandenburger Tor (Unter den Linden) heb je perfect zicht op het vuurwerk. Ook hier sta je niet alleen: tienduizenden mensen verzamelen zich ieder jaar om het nieuwe jaar in te luiden op Unter den Linden. Gezellig druk dus. Nadeel is wel dat er behoorlijk wat vuurwerk afgestoken wordt tussen de mensenmassa. En met zoveel mensen, zo dicht op elkaar, gaat dat soms wel eens fout. Toen wij het nieuwe jaar op Under den Linden inluidde, kreeg een vrouw op nog geen 5 meter afstand een vuurpijl in haar nek en kon daardoor met verwondingen in haar gezicht naar de spoedeisende hulp.

Heb je het liever iets rustiger, ook dat kan! Ga dan naar een hoger gelegen locatie. Heb je genoeg geld (250 euro per persoon) dan kun je naar het gemaskerd bal in de Fersehturm. Goedkopere locaties op grote hoogte zijn er overigens ook, zo overzie je het volledige centrum vanaf bijvoorbeeld de Kreuzberg (net ten zuiden van het centrum). De sfeer is er niet zo uitbundig als op Unter den Linden, maar juist daarom kun je er wel iets romantisch van maken.

Het feest in Berlijn is zeker niet afgelopen als het vuurwerk is geweest. Sterker nog, voor veel café's en discotheken moet je vooraf toegangskaarten kopen wil je er 's nachts naar binnen kunnen. Zeker de moeite waard, aangezien half Berlijn de hele nacht op z'n kop staat. Meer informatie over het oud en nieuw feest en de feesten daarna vind je op Silvester in Berlin. (http://www.berliner-silvester.de/).

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: