NS-Wandeling Strabrechtse Heide

De route

Afstand:
18 km
Beginpunt:
Heeze
Eindpunt:
Geldrop
Type:
NS-Wandeling
Ons oordeel:
7.8 / 10

Het is half februari als we de NS-Wandeling Strabrechtse Heide lopen. Toch voelt het niet zo. Met een temperatuur van 17 graden Celsius voelt het eerder als een vroege voorjaarsdag. Met dit weer was het een genot om over de heide te struinen, laat staan hoe dat moet zijn als de heide ook nog eens in bloei staat.

We besluiten de route om te draaien: op station Heeze stopt op zondag maar een keer per uur een trein richting Eindhoven. Vanaf Geldrop hebben we ook nog de mogelijkheid om een bus te pakken, waardoor we niet zo lang hoeven te wachten als we eenmaal op het station aankomen. Op naar Heeze dus.

Na een kort stukje bebouwde kom, komen we al snel uit bij Kasteel Heeze. Het 17de eeuwse kasteel is privebezit en wordt sinds 1760 door de familie Tuyll van Serooskerke bewoond. Het blijft dus een kort aanblik van buitenaf.

We lopen verder en delen het pad met fietsers. Niet veel later zien we rechts van ons de eerste heide opdoemen. Kilometers ver zien we niets anders dan heide. Als we uiteindelijk ook rechtsaf slaan, en de heide oplopen, wordt het nog beter: om ons heen niets dan een licht glooiend heidelandschap. Her en der spotten we een vennetje. Het gebied waar we doorheen lopen voelt groot, maar als we op de kaart kijken, zien we dat we misschien nog maar een kwart van de hele Strabrechtse Heide hebben gezien.

Als we de heide uiteindelijk achter ons laten, passeren we De Plaetse, een nagebouwd oud-Brabants plein met in het midden van het plein een bluskuil. We hadden gehoopt bij het Heidecafé een hapje te kunnen eten, maar met dit uitzonderlijk mooie weer voor de tijd van het jaar, zit het terras overvol. Wij lopen daarom maar verder, in de richting vanwaar we gekomen zijn. Dit komt omdat we het ommetje via het Rulse Laarzenpad maken. We volgen een leuk slingerend pad tussen de weilanden. Gelukkig is het al een aantal dagen droog, we zien namelijk behoorlijk wat modder liggen, waar we nu goed door of langs kunnen lopen. Dit zal een heel ander verhaal zijn als het net geregend heeft.

Als we voor de tweede maal de Kleine Dommel oversteken, komen we weer uit op de reguliere route van de NS-Wandeling. We slaan linksaf en lopen over een lange brede laan in de richting van Geldrop. Het mooie landschap hebben nu wel gehad, aangezien we steeds dichter en uiteindelijk ook langs de snelweg komen te lopen. Toch is het stuk route door Geldrop helemaal niet slecht: we lopen langs de Kleine Dommel door een park. Echte bebouwing (en dus ook verharde wegen) laten daardoor lang op zich wachten.

In het centrum van Geldrop passeren we de wat groot uitgevallen Heilige Brigidakerk. Dit komt omdat de kerk in het naastgelegen Zesgehuchten al een toren had. Omdat Geldrop wilde laten zien dat zij een grotere gemeente was, hebben ze een kerk gebouwd met twee torens. Ook heeft de Heilige Brigidakerk nog eens de grootste koepel van Noord-Brabant.
Niet veel later komen we uit bij het station. Achttien kilometer geeft onze gps aan (dus geen 17 zoals er in de beschrijving staat).

Gepubliceerd op dinsdag 19 maart 2019.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *