NS-Wandeling Hierdense Poort

De route

Afstand:
20,3 km
Beginpunt:
Nunspeet
Eindpunt:
Harderwijk
Type:
NS-Wandeling
Ons oordeel:
6 / 10

Als we op Station Nunspeet arriveren, loopt de trein zowat leeg. We zijn dus niet de enige die op deze warme zondag een stukje willen gaan lopen. Nouja, stukje: ons doel is om van station Nunspeet naar station Harderwijk te lopen. Zo’n 20 kilometer dus. Een wandeling die onlangs weer is toegevoegd als NS-Wandeling (NS-Wandeling Hierdense Poort). Weer, omdat deze al eens bestond, alleen dan in omgekeerde richting.

Zodra we het station in Nunspeet verlaten, lopen we het bos in. Wil je kijken hoe groot dit bos wel niet is, dan heb je gelijk de mogelijkheid om bij het Veluwetransferium de 30 meter hoge uitkijktoren te beklimmen.

Wij hebben dat deze keer even overgeslagen en zijn via het Willemsbos naar het aangrenzende Hulshorsterzand gelopen. Een uitgestrekte zandvlakte waar de temperatuursverschillen tussen dag en nacht kunnen oplopen tot ruim 40 graden. Hierdoor komen er zeldzame dieren en planten voor die je elders in Nederland niet snel zult tegenkomen. Maar omdat het tegen de 30 graden liep toen wij de zandvlakte overstaken, lagen alle dieren waarschijnlijk uit te puffen in de schaduw, aangezien we geen levend wezen hebben gezien op een paar verdwaalde homo sapiens na dan. Ook wij hebben aan het einde van de zandverstuiving even de schaduw op gezocht om in alle rust van onze lunch te genieten. Nouja, rust… Dat is de enige kanttekening: je hoort constant het geruis van de snelweg die langs de zandvlakte loopt.

Na de lunch zijn we deze snelweg overgestoken en hebben we de route vervolgd via de Hierdense Poort: één van de acht nieuw aan te leggen groene zones aan de rand van de Veluwe. Hoewel de hectares natuur hier al gerealiseerd zijn, loop je voornamelijk tussen de weilanden en merk je als wandelaar nog niet heel veel van de Hierdense Poort. Maar wellicht dat dat in de komende jaren wel zo zal zijn.

Na de Zuiderzeestraatweg overgestoken te zijn, lopen we landgoed Essenburgh op. Dit in de 17de eeuw gebouw kasteeltje, is sinds 1950 in handen van de Norbertijnen van de Abdij van Berne (uit Noord-Brabant). Zij hebben er later ook een speciaal klooster voor vrouwen bij gebouwd. In het kasteel zelf huist tegenwoordig een hotel met restaurant en vormt daarmee een prima plek voor een koud drankje. Door het weer zit het terras echter overvol en horen we al van verre de herrie van kakelende mensen. Wij slaan dan ook voor het kasteel resoluut linksaf en vervolgen de wandeling in de richting van Harderwijk.

Na een kort stukje Hierden, loopt de route weer door de weilanden. Op wat paarden en losgeslagen fietsers na, is er niet heel veel te zien. Dat wordt niet heel veel beter als we Harderwijk in lopen. Eerst een nieuwbouwwijk, daarna een volkswijk om uiteindelijk bij de haven van Harderwijk uit te komen. Aldaar lopen we opeens in een file door alle dagjesmensen die het Dolfinarium komen bezoeken/hebben bezocht. Wij slaan snel linksaf en lopen via de 14de-eeuwse Vischpoort het centrum van Harderwijk in. Waar we in een werkelijk uitgestorven winkelstraat lopen. Gelukkig verandert dit als we een hoek omslaan en plots op de Markt staan, waar geen markt is maar dat volledig in beslag is genomen door de terrasjes van verschillende horeca gelegenheden. Waar het net nog uitgestorven was, heerst hier een gezellige drukte. Omdat we ook hier geen vrij stoeltje kunnen (of is het willen?) bemachtigen, lopen we verder. Via stadspark De Hortus naar het station van Harderwijk. En net als wij daar aankomen, komt er ook een bus aan. Wie daar uit stappen, zo ongeveer alle mensen met wie we deze wandeling begonnen. Of dat dan valsspelers zijn? Misschien wel, ze hebben immers de bus na 10 of na 12 kilometer gepakt en hebben niet de volledige 20 kilometer gelopen. Maar om eerlijk te zijn: we geven ze groot gelijk. De eerste helft van de wandeling is erg mooi, maar de tweede helft….

Gepubliceerd op vrijdag 16 juni 2017.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *