NS-Wandeling Ankeveense Plassen

De route

Afstand:
21 km
Beginpunt:
Bussum-Zuid
Eindpunt:
Weesp
Type:
Voormalige NS-Wandeling
Ons oordeel:
7.5 / 10

Het was mooi weer, dus het leek ons wel wat om er weer op uit te trekken. Ons oog was gevallen op de NS-Wandeling Ankeveense Plassen: een tocht van 22 kilometer langs water, door bos, over heide en door de weilanden. Afwisselender kan bijna niet, dus dat beloofde veel goeds.

Zodra je op station Bussum-Zuid het station verlaat en de parkeerplaats over bent gestoken, sta je eigenlijk gelijk al in de natuur. Zorg hier wel dat je de route goed hebt gelezen, want de routemarkering raakten we hier al kwijt. Gelukkig wist onze GPS precies de weg, dus verdwalen deden we niet, maar zonder GPS waren we hier gelijk al verkeerd gelopen.

Het eerste deel loop je door bos en (een stukje) heide (natuurreservaat De Fransche Kamp) en kom je uit bij de tien, vier eeuwen oude ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen. Waar je de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen weer verlaat, staat ook het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Voor ons dus wat ongustig gelegen, waardoor we maar verder zijn gelopen. In de richting van Kortenhoef, een saai stuk langs weerszijde van de ‘s-Gravelandse Vaart. Maar daarna werd het pad al snel weer mooier.

Even moesten we namelijk kijken of de routemarkering het bij het juiste eind had: de pijl wees namelijk een weiland in. Maar onze GPS gaf het ook aan, dus tussen de schapen door het weiland in. Hoewel je uit moest kijken om niet constant in de schapendrollen te staan, scheelde het dat het de afgelopen dagen niet had geregend, anders kan dit een aardige modderpoel zijn.

Hoewel de route tot hier mooi en vooral ook afwisselend was, ligt het mooiste stuk van de wandeling net na Ankeveen. In Ankeveen sla je namelijk linksaf, de Dammerkade op. De Dammerkade is een smalle dijk, met aan weerszijde water.

Men vermoedt dat de Dammerkade een zogenaamde legakker was: toen het hoogveen in de 15de eeuw was afgegraven, werd ook het veen van onder water opgebaggerd en op de legakkers gelegd om te kunnen drogen. In de loop der jaren, zijn onder invloed van wind en golven de grote open plassen ontstaan, waar je nu dus tussendoor loopt. Langs de Dammerkade staan gelukkig een paar bankjes, waar je heerlijk van het uitzicht kunt genieten (of om te lunchen én van het uitzicht genieten, zoals wij hebben gedaan).

Na de Ankeveense Plassen, loop je een heel stuk langs de Vecht. Hoewel dit een leuke vaart is, is dit stuk van de wandeling niet heel boeiend. Zeker niet omdat je niet veel later aan de andere kant van het water in tegengestelde richting loopt. Pas wanneer je de Klompweg weer verlaat wordt de route weer wat interessanter. Tot vlak voor Weesp loop je namelijk tussen de weilanden door. Helaas was dit bij ons ook echt alleen weiland, en was er niets dan kort gemaaid gras te zien.

Gelukkig is er in Weesp daarentegen wel weer genoeg te zien. Zo loop je onder andere over het Molenpad, met de gerestaureerde 19de eeuwse houten huisjes (die overigens wel heel erg strak in de verf zaten). Met name het centrum van Weesp, met de oude haven en mooie grachten nodigt uit om eens wat grondiger te komen verkennen. Helaas hadden wij daar nu geen tijd voor, ook al hebben we de hele wandeling relatief snel gelopen (net iets minder dan 4 uur, inclusief een half uur lunch pauze).

Uiteindelijk gaf onze GPS overigens geen 22 kilometer aan, maar slechts 20. We hebben één keer een stukje anders gelopen dan eigenlijk de bedoeling was, maar daardoor hebben we geen 2 kilometer gemist. Waardoor het verschil in afstand wel komt, geen idee.

Gepubliceerd op zondag 03 mei 2015.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *