Londen vanaf de St. Pauls Cathedral

'Oh my god, I can see the Eiffel Tower!' We kijken elkaar aan en schieten in de lach. Waar we staan: midden in Londen, bovenop de St. Pauls Cathedral, te samen met een groep Amerikanen die zo te horen aan een rondreis in Europa bezig zijn. Parijs hebben ze bij deze dus ook gelijk maar even afgevinkt.

De beklimming van de in 1708 gebouwde kathedraal begon vrij hoopgevend: een zeer makkelijke, langzaam omhoog wentelende trap. Maar schijn bedriegt meestal, hoewel de klim eigenlijk nooit echt lastig is geweest, is alleen de trap in de koepel smal, steil en vooral heel erg doorzichtig: de trap is van ijzer en je kunt er dus dwars doorheen kijken. Ideaal dus voor mensen met hoogte vrees!

Eenmaal op de ongeveer 85 meter hoog geleden 'Golden Gallery' heb je een geweldig uitzicht over het centrum van Londen. Bij helder weer kun je zelfs tot ver buiten Londen kijken. Parijs zul je echter nooit halen. Dat weten wij, maar laat die Amerikanen nog maar even in hun waan. Echter is een uitzicht waarbij je tot buiten Londen kunt kijken zeldzaam. Veel vaker kijk je tegen een grijze lucht aan, waardoor je alleen het directe centrum van Londen zult zien. Toch blijft het dan ook meer dan de moeite waard om de St. Pauls Cathedral te beklimmen. De skyline van Londen is gewoon uniek, ongeacht welk weer het is.

St. Pauls Cathedral, Londen

St. Pauls Cathedral, Londen

St. Pauls Cathedral, Londen

St. Pauls Cathedral, Londen

Groot nadeel van de St. Pauls Cathedral is dat het een druk bezochte bezienswaardigheid is, ook de toren. In vakanties komt het daarom nogal eens voor dat je in file omhoog loopt, en bovenop niet kan genieten van rust, maar verplicht bent om de stroom te volgen en je zeker niet stil kan blijven staan, zoals wij hadden tijdens ons laatste bezoek aan de St. Pauls. Bezoek de St. Pauls daarom buiten vakanties en zo vroeg mogelijk op de dag om dit soort taferelen te voorkomen.

Overigens is ook de binnenkant van de St. Pauls de moeite waard, dus mocht de beklimming je teveel zijn, dan kun je bijvoorbeeld ook de tombes bezoeken.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: