Het Meer van Bled

Bled is een klein stadje (ongeveer 12.000 inwoners) gelegen in een wonderschone omgeving. Aan de ene kant heb je zicht op de Karawanken en aan de andere kant op de Julische Alpen. Maar het meest bijzondere ligt dichterbij Bled, namelijk het Meer van Bled. Dit meer heeft een helder blauwe kleur en is populair bij toeristen. Niet alleen vanwege het uitzicht, maar ook omdat er in het meer een klein pittoresk eilandje ligt met daarop een kerk en aan de oever van het meer een kasteel staat.

Het eiland

In het meer van Bled ligt een klein eilandje met daarop de Cerkev Marijinega vnebovzetja (Maria Hemelvaartskerk). Deze kerk komt uit de 17de eeuw, maar het altaar en de fresco’s zijn ouder en komen uit een eerdere kerk die op het eilandje stond, maar in 1509 beschadigd zijn geraakt bij een aardbeving. Volgens de legende woonde er ooit een weduwe in de kerk die een speciale klok had laten maken. Toen deze klok onderweg was naar het eiland, is de klok met boot en al gezonken. Nadat de weduwe was overleden, heeft de Paus een nieuwe klok laten maken. De wensen van iedereen die de klok laat luiden zouden in vervulling worden gebracht. Het laten luiden van de klok kan nu nog steeds. Vandaar ook dat het eiland razend populair is bij toeristen. Vanaf de oever van het meer zie je dan ook vele bootjes van en naar het eilandje vertrekken. De kerk is overigens niet gratis te bezichtigen, dit kost 6,- per persoon + eventueel vervoer naar het eiland.

Het Kasteel van Bled

Aan de noordzijde van het meer ligt bovenop een 130 meter steile rotswand het Kasteel van Bled. Dit kasteel bestaat al sinds de 11de eeuw en daarme is het Kasteel van Bled het oudste kasteel van Slovenië (het huidige kasteel is echter gebouwd in de 16de eeuw). Het kasteel is dagelijks te bezoeken, entree kost 11,- euro per persoon.

Wat te doen bij het Meer van Bled

Als je de Maria Hemelvaartskerk en het Kasteel van Bled gezien hebt, dan zijn er nog tal van activiteiten mogelijk. Van een rondje om het meer lopen, tot SUP’en (stand up paddleboard) en van een wandeling naar één van de vele uitzichtspunten tot een fietstocht in de omgeving, Bled heeft voor ieder wat wils. Toen wij het Meer van Bled bezochten, was het echter 35 graden Celsius en dan wil je niets liever dan bij en/of in het water zitten.

Wij verbleven tijdens ons verblijf in Bled op Camping Bled. Een grote camping die ook huisjes (glamping) aanbiedt. De camping kan erg druk zijn, dus kom je in het hoogseizoen dan is reserveren een must. Of kom je op de fiets, zoals wij, dan hebben ze altijd nog wel ergens een plekje beschikbaar.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: