Het Krijtlandpad

Praktische informatie
Afstand:
90 km
Wandeling:
Krijtlandpad (SP 7)
Start-/eindplaats:
Maastricht
Ons oordeel:
Bekijk route beschrijving

Op een druiligere winterdag zaten we te filosoferen wat we in het voorjaar allemaal wilden gaan doen. Weg dromend bij verschillende leuke ideeën, zijn gaan zoeken naar de mooiste wandelpaden van Nederland. Natuurlijk heeft iedereen een ander lijstje van mooiste wandelpaden. Maar na verschillende websites afgestruind te hebben, kwamen we telkens dezelfde wandeling tegen: het Krijtlandpad in Zuid-Limburg.

Een aantal weken later staan we aan het begin van de meivakantie. Twee backpacks staan klaar, één van 14 kilo, de ander van 16 kilo (inclusief eten en drinken). We kijken elkaar nog eens aan: 'gaan we daarmee het Krijtlandpad lopen?' Ons 'Google' middagje van een paar weken eerder is dus niet alleen maar bij wegdromen gebleven, maar is uitgelopen in een echte 'wandelvakantie'. Het plan is namelijk om in vier dagen het Krijtlandpad te lopen. Onderweg geen luxe hotels, bed & breakfasts of iets dergelijks. Nee, gewoon kamperen. Back to basic! Alleen moet alles dus wel mee op de rug, vandaar die zware tassen.

Vanuit Maastricht hebben we de Maas gevolgd naar Eijsden. Vanaf Eijsden zijn we het Limburgse heuvelland ingetrokken om via hollewegen, smalle paadjes, bossen en weilanden, en langs dorpjes als Mheer, Noorbeek, Slenaken en Epen, het hoogste punt van Nederland te bereiken (het drielandenpunt nabij Vaals). Vanaf daar gaat het pad netto meer omlaag dan omhoog. Ware het niet dat er toch nog een paar behoorlijk pittige klimmetjes (bijvoorbeeld de Gulperberg) genomen moeten worden. Jammer vonden we alleen de laatste 5 kilometer, wanneer je door de bebouwing van Amby en Maastricht loopt. Wat ons betreft had de route ook wel in Valkenburg mogen eindigen.

Veel mensen 'klagen' dat het Krijtlandpad een teveel aan asfalt heeft. Voor Nederlandse begrippen vonden wij dat echter heel erg mee vallen. Ja, we liepen veel over verharde paden, maar de afwisseling met onverhard is wat ons betreft prima. Wij vonden het een schitterende route, die ons de vele facetten van het Limburgse heuvelland uitstekend heeft laat zien en ervaren. Wij hebben de route opgedeeld in 4 dagen (19, 19, 28 en 24 kilometer). Klopt natuurlijk niet helemaal, aangezien we wat extra meters hebben gemaakt om van en naar de campings te lopen en in Epen en Vaals nog wat inkopen te doen. Onze eindstand stond daarom op ongeveer 100 kilometer en dat dus constant met zo'n 15 kilo bagage op de rug (maar daar waren we redelijk snel aan gewend).

Geïnteresseerd in een meer gedetailleerd verslag van het Krijtlandpad, kijk dan op de volgende pagina's:
Krijtlandpad - dag 1: Maastricht - Libeek
Krijtlandpad - dag 2: Libeek - Camerig
Krijtlandpad - dag 3: Camerig - Gulpen
Krijtlandpad - dag 4: Gulpen - Maastricht

We hebben een overzicht van campings langs het Krijtlandpad gemaakt, klik hier om een pdf bestand met alle campings te downloaden (het oorspronkelijke overzicht komt van https://gpswandelingen.wordpress.com/2014/09/06/krijtlandpad/, wij hebben 'm geupdate). Goed om te vermelden: sommige campings zijn niet ingesteld op wandelaars die 'zomaar' komen vragen of er nog plek is. Eén eigenaresse vertelde ons dat we in drie jaar tijd slechts de derde wandelaars waren die op de bonnefooi aan kwamen zetten.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: