De beste huurauto voor een self-drive in Namibië

Denk je aan Afrika, dan denk je aan safari's in van die grote jeeps. Zo'n beeld hebben veel mensen ook van NamibiË. Maar is zo'n (dure) jeep nu echt nodig? Aangezien wij een tijdje in Namibië hebben gewoond kunnen we hardop zeggen: nee, een jeep is echt lang niet altijd nodig! Toch prijzen veel reisorganisatie's de vaak logge auto's aan met termen als 'Beter rijcomfort' (ja, een 4x4 rijdt beter op wegen met veel hobbels, zogenaamde wasbordwegen), 'Essentieel, anders kom je nergens' (ja, ga je echt de bush in, dan is een 4x4 een must), 'Veiliger' (ja, als je weet hoe je met een 4x4 moet rijden wel ja). Dus, in iedere term die gebruikt wordt zit altijd wel een kern van waarheid, maar ook altijd een 'maar'. Een jeep heeft bijvoorbeeld een veel hoger zwaartepunt, wat de kans op omslaan vergroot (zelfs bij lage snelheden!), een jeep verbruikt veel meer benzine dan een normale auto en bovendien zijn ze fors duurder dan een normale auto.

Inmiddels hebben wij drie grote rondreizen gemaakt in Namibië: twee keer met een Toyota Corolla en één keer met een Toyota Hillux. Hebben we de 4x4 gemist toen we in een Toyota Corolla reden? Nee, zeker niet. Op alle gravel en grind wegen kun je namelijk prima met een 2wd rijden. Sterker nog, in Namibië zul je zelden de 4x4 van een jeep nodig hebben: alleen in het noord-westen, Sossusvlei en als je van de gebaande paden afwijkt. Verder rijdt je met een 4x4 eigenlijk altijd in de 2wd modus.

Autohuur in Namibie

Waarom dan toch een 4x4?
Als je echt zwaar terrein verwacht, oftewel diep zand, diep water, grote rotsen of steile bergen, dan biedt een 4x4 uitkomst. Daarnaast biedt een 4x4 een hoop gemak, zeker met een tent op het dak. Ook dat hebben wij ervaren tijdens een self-drive door de Okavango Delta in Botswana. Maar is het de meerprijs waard? Voor een Toyota Hillux 4x4 betaal je in Namibië al snel 125 euro per dag. Voor een drie weekse autohuur ben je dus alleen al 2625 euro kwijt, en daar komen een duurdere verzekering en benzine nog bij. Voor een 2wd betaal je zo'n 35 euro per dag (of minder als je een ouder Golfje huurt). Met een zelfde rekensom kom je uit op ruim 735 euro. Dat is dus bijna 2000 euro verschil. Daarvoor kun je ook meerdere georganiseerde safari's maken: dus je rijdt in je 2wd naar Etosha National Park en je neemt daar voor 30 euro per persoon deel aan een georganiseerde game drive. Krijg je ook nog eens uitleg bij alles wat je ziet.

4x4 huren in Namibie

Dus bedenk goed wat je wilt tijdens je vakantie. Een goedkopere auto kan je veel geld besparen. Maar dat een 4x4 ongelooflijk stoer is, er vet uit ziet en je een geweldige vakantie ervaring bezorgt zullen wij zeker niet ontkennen. Ook voor ons was het zeker niet de laatste keer dat we een 4x4 hebben gehuurd in Zuidelijk Afrika, maar ook niet de laatste keer dat we een 2wd hebben gehuurd...

Autohuur in Namibie

Vergelijkbare posts:

Reacties

Handig om te weten! Ik ben me trouwens nu aan het verdiepen in wel of niet een 4x4 in Georgië, ook een lastige keus.

Yvonne | 25-09-2016 20:11

Plaats een reactie: