De beste huurauto voor een self-drive in Botswana

In tegenstelling tot Namibië is een 4wd aangestuurde auto in Botswana al snel essentieel.
Zo reden wij de eerste keer dat we in Botswana waren (we waren op doorreis) in een 2wd. Op de kaart stond een doorgaande weg, alleen ging deze van asfalt over in grind, van grind in zand en van zand in ... , juist ja: nog meer zand!

Toen we een paar jaar later dezelfde weg reden met een 4wd, kwamen we niet heel ver na het punt waar we waren teruggestuurd in diep zand terecht. Dus maar goed ook dat we destijds zijn gekeerd. En dan was dit slechts de hoofdweg tussen Maun en Kasane, laat staan wat je op secundaire wegen aantreft. Ook daar hebben we inmiddels gereden: nog meer zand, of in sommige gevallen: water!

Wanneer je nationale parken van Botswana dieper intrekt, rijd je veel over karrensporen. Van het ene op het andere moment kun je stukken met diep zand tegenkomen. Stukken waar je de 4wd eigenschappen van een jeep meer dan nodig hebt. Desondanks is het zand soms zo onbegaanbaar dat je vast komt te zitten. Zo zijn wij er al eens in geslaagd om onszelf ontzettend vast te rijden op de weg van Savuti naar Linyanti. Met vier personen graven op het heetst van de dag als resultaat. Gelukkig met succes en kregen we de auto uiteindelijk weer los. Naast zand kun je ook water op je pad tegenkomen, van grote plassen tot complete rivieren waar je doorheen moet rijden.

Jeep in Botswana

Dit geeft ook gelijk aan waar je op moet letten bij een huurauto in Botswana. Sommige verhuurders geven namelijk een vrij spartaans uitgeruste auto mee (a 120 euro per dag). Maak je een rondje door Moremi National Park, dan is zo'n huurauto prima. Genoeg anderen die je te hulp kunnen komen mocht er iets zijn. Ga je echter van de gebaande paden af, dan is een iets betere uitrusting met rijplaten, high lift jack, snorkel (om door dieper water te kunnen rijden) en een pomp zodat je de banden leeg kunt laten lopen om meer grip te krijgen (en dus ook weer kunt oppompen) toch al snel essentieel. De prijs voor deze auto's ligt over het algemeen zo rond de 160 euro.

Een 4x4 huren in Botswana

Maar je kunt nog zo'n goed uitgeruste auto hebben. Op de afgelegen wegen in Botswana is het veel belangrijker dat je weet hoe je de auto moet gebruiken. Dus niet 120 kilometer per uur rijden in de 4wd stand of het differentieel onnodig blokkeren. Anders kun je net zo goed een 2wd nemen en alleen de plaatsen bezoeken waar je met een 2wd kunt komen.

De beste huurauto in Botswana

Vergelijkbare posts:

Reacties

Wij zouden liever een oudere 4x4 hilux huren, weet iemand een maatschappij die deze voertuigen verhuurt?

pascale waegeneire | 26-11-2018 17:30

In Namibië zou je Kalahari Car Hire kunnen proberen, zij verhuren ook oudere types van de hilux. Momenteel tot auto's uit 2004 meen ik. Voor Botswana zou ik het niet direct weten. Overigens heb ik al meerdere mensen zien stranden in een oude(re) huurauto. Zeker als je naar afgelegen gebieden gaat, is het niet aan te raden om met een oude (en dus vaak afgereden) 4x4 op pad te gaan. Er is immers een reden waarom er zoveel nieuwe jeeps rondrijden: na een huurperiode van twee jaar zijn de auto's wel zo'n beetje op.

2theworld | 27-11-2018 08:30

Plaats een reactie: