Botswana door Lonely Planet verkozen als beste bestemming voor 2016

Onlangs heeft Lonely Planet Botswana verkozen als beste bestemming voor 2016. Na een tijdje in Namibië gewoond te hebben, waarbij we verschillende reizen hebben gemaakt in zuidelijk Afrika, kunnen we volmondig zeggen dat we het helemaal eens zijn met deze keuze!

Lonely Planet schrijft zelf over Botswana: "Democratic, progressive, enlightened - but above all, invigoratingly wild. The story of Botswana's journey from poverty to become one of Africa's most stable, thriving societies is inspirational; the country celebrates 50 years of independence in 2016 and there's a lot for it to shout about, not least the way it has balanced economic growth with protecting its natural riches. Prepare for a severe case of slack-jawed-with-awe syndrome when you visit."

Toch voelt het ergens dubbel. Want hoe vaak is een geweldige locatie niet verpest door toename van het massatoerisme. Botswana zal binnenkort namelijk niet langer gezien worden als exclusieve bestemming, nu de regering van Botswana de internationale luchthavens van Gabarone, Maun en Kasana aan het verbeteren is. Het gevolg zal namelijk zijn dat er ook intercontinentale vluchten rechtstreeks op Botswana kunnen vliegen. Hierdoor is het niet te hopen dat ook Botswana zo'n 'overspoelde' bestemming zal worden.

Een andere reden waarom het wrang aanvoelt, is de enorme HIV epidemie die er in Botswana heerst. Naar schatting van de Wereld Gezondheidsorganisatie leven er momenteel zo'n 320.000 mensen met HIV, op een totale bevolking van zo'n 2 miljoen. Daarmee is Botswana één van de zwaarst getroffen landen ter wereld wat betreft HIV prevalentie. Het is maar de vraag hoeveel van het geld dat extra toerisme met zich meebrengt bij deze mensen terecht zal komen aangezien veel grote touroperators buiten Botswana zijn gevestigd en dus alleen het geld wat lokaal besteed wordt ten goede komt aan de lokale bevolking.

Ach, en zo zijn er nog wel een paar redenen te noemen. Feit blijft dat de regering van Botswana zijn zaakjes goed op orde heeft waardoor Botswana een stabiel en relatief veilig land is. Bovenal, Botswana heeft een wonderschone natuur, waar geen van de buurlanden aan kan tippen. Niet voor niets staat bijvoorbeeld de Okavango Delta sinds juni 2014 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En om dat nogmaals te staven, hebben we hieronder maar een paar mooie plaatjes uit Botswana gezet. Beeld zegt soms meer dan woorden.

Botswana

Camping in Botswana

Etende olifant

Giraf

IJsvogel

Olifant

Botswana

Olifanten in Botswana

Olifant in Botswana

Wrattenzwijn

Zonsondergang in Botswana

Geïnspireerd geraakt door dit blog? Lees dan ook de blogs over onze self-drive door de Okavango Delta en Chobe National Park.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: