Boekrecensie: Wat hebben we weer genoten

Auteur:
Pepijn Vloemans
Uitgever:
Singel Uitgeverijen
Pagina’s:
224
ISBN:
9789021442600
Bestellen

In 'Wat hebben we weer genoten' reist Pepijn Vloemans door de Hoorn van Afrika. Op zoek naar de plek wanneer hij genoeg heeft van reizen, wanneer hij door malaria niet meer verder kan, wanneer zijn geld op is. Kortom, een ontdekkingstocht zonder specifiek reisdoel.

Vanuit Egypte reist Pepijn Vloemans per trein, bus, taxi, pickup, vliegtuig en boot door de Hoorn van Afrika. Hij bezoekt onder andere Egypte, Sudan, Ethiopië, Djibouti, Jemen en Eritrea. Onderweg maakt hij contact met de lokale bevolking: zo praat hij met Ethiopische intellectuelen, komt hij verschillende keren met Westerse mensen die in de Hoorn van Afrika wonen en werken en hij beschrijft diverse ontmoetingen met medereizigers. Dit alles vult Pepijn Vloemans aan met beschrijvingen van reizigers die hem voorgingen, zo haalt hij episodes van Evelyn Waugh en Gustave Flaubert aan en wordt ook aandacht besteed aan beschrijvingen uit bijvoorbeeld de Lonely Planet.

'Wat hebben we weer genoten' is een apart boek. Het doelloos rondtrekken door het in Westerse ogen gevaarlijke gebied lijkt raar. Dat dit niet zo hoeft te zijn bewijst Pepijn Vloemans, de vriendelijkste mensen ontmoet hij bijvoorbeeld in Sudan. Rustig over straat lopen zonder lastig gevallen te worden, kan in Sudan. Kortom, plekken waar massa-toerisme nog niet is uitgevonden. Dat niet alles zonder problemen verloopt, moge duidelijk zijn. Ziektes, bedelende bevolking, irriterende reizigers maar vooral de lusteloosheid van de mensen om wat aan de haperende voorzieningen te doen, storen Pepijn Vloemans meerdere keren op zijn reis. Door dit alles, beschrijft hij wel alle aspecten van het reizen door Afrika. Of beter, van reizen ansich. Hierdoor is 'Wat hebben we weer genoten' een prima boek om thuis te lezen, om zo de diverse kanten van het reizen te ontdekken.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: