Boekrecensie: Verstand op nul, blik op oneindig

Auteur:
Flip van Dyke
Uitgever:
Uitgeversmaatschappij Holland B.V.
Pagina’s:
190
ISBN:
9789025110246
Bestellen

Wanneer Flip van Dyke zonder werk komt te zitten, besluit hij dat dit het moment is om de lang gewenste reis te gaan maken. Wandelen, fietsen, en zeilen, verschillende mogelijkheden passeren de revue. Uiteindelijk wordt het een fietsreis. Eerst in zuidoostelijke richting om te kijken of het hem wel bevalt, om uiteindelijk via Syrië af te zakken naar Zuid-Afrika, zijn eindbestemming.

Omdat Flip van Dyke de communicatie naar het thuisfront heeft gebruikt als basis van het boek leest het als een dagboek. Door zijn luchtige, humoristische manier van schrijven weet Flip van Dyke alle onderwerpen kort maar krachtig te behandelen. 'Verstand op nul, blik op oneindig' gaat voornamelijk over het avontuur om als fietser door Afrika te reizen: de moeizame tocht over de vele zandwegen, de vele bergen die hij moet beklimmen, het barre klimaat, zandstormen, de lokale bevolking en vooral het dagelijkse overleven. Uiteraard wordt er wel aandacht aan het fietsen zelf besteed, dat kan ook niet anders. Er staat geen onnodige informatie of technische fietspraat in, waardoor het geen moment verveelt. Wel jammer dat sommige achtergrondinformatie achterwege is gebleven: waarom deze fiets bijvoorbeeld, had handige informatie geweest voor toekomstige Afrika fietsers. Neemt niet weg dat het boek nu ook al een bijbel mag zijn voor potentiële Afrika fietsers.

Je moet goed gek zijn wil je na het lezen van 'Verstand op nul, blik op oneindig' nog met de fiets door Afrika reizen. Alle problemen die Flip van Dyke onderweg tegenkomt (van corruptie tot stenen gooiende kinderen) zijn toch niet echt aantrekkelijk. Wat dat betreft dan ook alle respect voor het succesvol voltooien van deze bizarre fietstocht. Toch trekt het avontuur wel, de vrijheid die je hebt als fietser weet Flip van Dyke goed over te brengen: per dag beslissen wat je gaat doen, geen drukte en al helemaal geen stress maar juist genieten van de leegte. Kortom, een boek waar je als lezer prima bij weg kunt dromen.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: