Boekrecensie: Van hier naar nergens met Lonely Planet

Auteur:
Lonely Planet
Uitgever:
Uitgeverij Rainbow Bv
Pagina’s:
319
ISBN:
9789041708779
Bestellen

'Van hier naar nergens met Lonely Planet' is een verzameling van korte reisverhalen. Centraal hierbij staat het thema nergens: alle reisverhalen beschrijven een reis naar nergens. Dit kan zijn van een ver oord, ver verwijderd van alle communicatiemogelijkheden met het thuisfront. Ook worden er ervaringen met nergens beschreven: moeilijke contacten met de lokale bevolking, ziekte, verdwalen in een wereldstad maar vooral de indrukken van de leegte waar de schrijvers van de verhalen zich vaak in bevinden: woestijnen, oceanen, midden in het oerwoud, en op soort gelijke plaatsen.

De verhalen in 'Van hier naar nergens met Lonely Planet' zijn van erg wisselende aard. Dit is zeker een positief punt aan het boek. Helaas zijn echter niet alle verhalen van gelijke kwaliteit: een aantal verhalen is wat te langdradig van aard en daardoor op sommige momenten zelfs saai. Maar in zijn geheel is het een goede verzameling verhalen.

Nog beter is het thema: nergens. Veel van dergelijke verhalenbundels gaan over rampervaringen op vakantie, die vaak (achteraf) in hilarische situaties uitmonden. 'Van hier naar nergens met Lonely Planet' wijkt van deze traditie af door gewone, pure reisverhalen te beschrijven. Misschien niet vergelijkbaar met reizen die voor veel mensen zijn weggelegd. Wie gaat er immers met een vrachtschip naar een van de kleinste eilandjes in de Stille Oceaan om daar een tijdje te leven met een lokale stam. Toch zijn dit soort verhalen de verhalen die je wilt lezen om bij weg te dromen. Daarom is 'Van hier naar nergens met Lonely Planet' uitermate geschikt voor mensen die graag reisverhalen lezen.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: