Boekrecensie: The last train to Zona Verde

Auteur:
Paul Theroux
Uitgever:
Penguin Books UK
Pagina’s:
448
ISBN:
9780141029597
Bestellen

Paul Theroux heeft met zijn Dark Star Safari een adembenemde reis langs de oostkust van Afrika beschreven. Zo'n 10 jaar na deze reis keert Paul Theroux terug naar Afrika. Dit keer niet om langs de oostkust te reizen, maar om de voor hem onbekende westkust te beschrijven. In 'The last train to Zona Verde' beschrijft Paul Theroux zijn laatste reis door zijn zo geliefde continent, op zoek naar de eind bestemming.

In 'The last train to Zona Verde' reist Paul Theroux vanaf Kaapstad naar het noorden. Eerst bezoekt hij in Kaapstad een aantal plekken waar hij 10 jaar eerder ook al was om naar de verschillen te kijken. Hoewel het misschien wel te verwachten was, is er eigenlijk niet veel veranderd, sloppenwijken zijn nog steeds sloppenwijken. Ze zijn alleen gegroeid ten opzichte van zijn vorige bezoek. Vanaf Kaapstad reist Paul Theroux per bus naar Namibië. Onderweg beschrijft hij gesprekken met zijn medereizigers over Afrika: zowel de blanke, kleurlingen, als de zwarte bevolking komen hierbij uitvoerig aan het woord. Vanaf Namibië reist Paul Theroux naar Botswana, waar hij de Bosjesmannen bezoekt, een resort waar je met olifanten op safari kunt, om vervolgens via Etosha naar Angola door te reizen. Kortom, alle facetten van Afrika komen aan bod: zowel de natuur, de rijkdom van met name de bezoekende toeristen, maar ook de arme bevolking. Tot in Namibië spreekt Paul Theroux van een geciviliceerd Afrika, wanneer hij echter de veterinary fence passeert verandert dit: het landschap wordt groener en de bevolking wordt zwarter en armer. Deze trend zet zich door tot in Angola, waar de economie één grote luchtbel is. Hier komt Paul Theroux met echte armoede in aanraking. Armoede die hij in jaren niet meer heeft gezien. Armoede die hem uiteindelijk doen beseffen zijn eindpunt te hebben bereikt.

Hoewel het er even op leek dat Paul Theroux -naar onze mening- de afgelopen tijd wat mindere boeken schreef, is zijn klasse met 'The last train to Zona Verde' weer helemaal terug. Naast het feit dat Paul Theroux in detail schrijft over het land, de cultuur en de bevolking waar hij mee in aanraking komt, is dit boek een mooie aanvulling op zijn eerdere reizen door Afrika. Weliswaar is het erg jammer dat dit waarschijnlijk zijn laatste boek over Afrika is.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: