Boekrecensie: Te gek!

Auteur:
Remco Dijkstra
Uitgever:
Elmar B.V., Uitgeverij
Pagina’s:
256
ISBN:
9789038923284
Bestellen

In opleiding tot psychiater komt Remco Dijkstra erachter dat er nog veel te ontdekken valt in de wereld. Na zijn opleiders overtuigd te hebben van het nut om zijn opleiding tijdelijk te onderbreken, gaat hij na het voltooien van de basisopleiding psychiatrie op ontdekkingstocht. Een jaar lang zwerft Remco Dijkstra vervolgens door 17 landen. 'Te gek!' is echter niet een standaard verslag van iemand die over de wereld zwerft, Remco Dijkstra beschrijft zijn hele reis (zowel de fysieke als psychische) vanuit het standpunt van een psychiater, waardoor het een unieke maar heel erg herkenbare beschrijving is geworden.

Tijdens de reis communiceert Remco Dijkstra met zijn (fictieve) psychotherapeut Frans. Lange emails wijdt hij aan de ontdekking van zijn eigen psyche: wat gaat er door je heen als je bent beroofd, op de top van een berg staat of gaat duiken met haaien. Als zeer onervaren reiziger begint Remco Rijkstra zijn reis met een goede vriendin in Thailand. Een teken van zwakte dat hij het avontuur toch niet aandurft, is de eerste vraag die hij zich stelt. Wanneer zij echter weer naar Nederland vliegt, blijkt het soloreizen helemaal niet zo ingewikkeld als het is, zolang je je maar bezig houdt en dat doet hij met een duikcursus en in hoog tempo te reizen, naar landen als Vietnam, Japan (waar Remco Dijkstra Mount Fuiji beklimt), de Verenigde Staten, Mexico, Columbia, Zuid-Afrika en Ethiopië. In totaal dus 17 stuks. Onderweg wordt niet zozeer de reis in detail beschreven, maar juist die gebeurtenissen die een grote impact hebben gemaakt op Remco Dijkstra: bijvoorbeeld het beklimmen van de bijna 6.000 meter hoge Nevado-Pisco in Peru, een wandeltocht naar de top van de Tafelberg in Kaapstad met een zeer fitte 72-jarige Brit die hij maar met moeite kan bijhouden, of een hallucinerende trip in de jungle van Peru.

Door alleen de dingen te beschrijven die een grote indruk hebben gemaakt, worden er soms grote sprongen gemaakt in zijn reis. Verwacht daarom geen tips over waar je moet zijn om die plek het beste te ervaren. Maar door het beschrijven wat er in hem omgaat, heeft Remco Dijkstra een heel herkenbaar boek geschreven. Zelf beschouwt hij het geheel aan de piramide van Maslow, maar globaal genomen ervaart iedere reiziger de stappen die hij doormaakt. Daarom is het ook helemaal niet erg dat niet de volledige reis in detail is beschreven. Doordat dit boek het reizen juist vanuit een ander perspectief benadert, maakt het 't zo leuk. Kortom, leuk om te lezen of jij jezelf herkent in 'Te gek!'

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: