Boekrecensie: Sterren en strepen

Auteur:
Bill Bryson
Uitgever:
Pandora Pockets
Pagina’s:
367
ISBN:
9789046703267
Bestellen

'Sterren en strepen' van Bill Bryson is geen standaard reisverhaal, sterker nog: het is eigenlijk helemaal geen reisverhaal. 'Sterren en strepen' is namelijk een verzameling columns (75 in totaal) die Bill Bryson wekelijks heeft geschreven voor het Amerikaanse blad Night & Day, onderdeel van de Mail on Sunday.

In de columns beschrijft Bill Bryson vooral de relatie die hij heeft met Amerika en het Verenigd Koninkrijk: als geboren Amerikaan heeft hij uiteraard een soort van nationalistisch gedachtegoed. Maar doordat hij jaren in het Verenigd Koninkrijk heeft gewoond, loopt hij bij terugkomst in Amerika toch tegen behoorlijk wat zaken aan waar hij niet bij stil heeft gestaan. Dit is ook de rode draad in het verhaal: namelijk het leven in Amerika weer oppakken. Dit blijkt soms best lastig, aangezien zijn laatste echte levenservaring uit Amerika van jaren terug zijn. En de tijd heeft in de tussentijd niet stil gestaan, Amerika dus ook niet. Veel is er dan ook veranderd, wat in de columns geregeld tot ergenis bij Bill Bryson en (of eigenlijk vooral) bij zijn familie zorgt.

De columns in 'Sterren en strepen' vertellen bijvoorbeeld over de idioot strenge immigratiewetgeving in Amerika, die voornamelijk zijn vrouw (van Engelse komaf) parten speelt tot de doorgeslagen fastfood wereld waar eigenlijk iedereen onder te lijden heeft. Maar ook het Engelse leven blijft niet ongemoeid: veelal vergelijkt Bill Bryson de huidige Amerikaanse situatie met die zoals hij die in het Verenigd Koninkrijk heeft ervaren: vaak komt het er op neer dat het Verenigd Koninkrijk het vooral goed doet wat betreft de taal en het leven in de pub, maar dat er verder toch ook nog wel wat hiaten in het Britse leven zitten, dat moge duidelijk zijn. Hierdoor is het een buitengewoon boeiend boek: het beschrijft namelijk de alledaagse problematiek/werkelijkheid in het leven van een eigenlijk alledaags gezin.

De schrijfstijl van Bill Bryson is in het algemeen al erg bijzonder. In de columns in 'Sterren en strepen' doet hij daar nog een schepje bovenop: hij heeft de columns met erg veel humor geschreven, wat maar voor weinig schrijvers is weggelegd. Kortom, een erg leuk boek, dat een bijzondere kijk geeft op het hedendaagse leven.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: