Boekrecensie: Piloot van goed en kwaad

Auteur:
Joost Conijn
Uitgever:
De Bezige Bij
Pagina’s:
208
ISBN:
9789023493778
Bestellen

In 'Piloot van goed kwaad' beschijft Joost Conijn een haast onwerkelijke reis door Afrika. In een zelf gebouwd vliegtuig vertrekt hij zonder al te veel voorbereiding aan deze reis. Een reis die hem op de meest onherbergzame plekken van Afrika zal brengen. Een reis die de nodige risico's met zich meebrengt. Een reis die uniek is, en daar zal Joost Conijn zowel de positieve als de negatieve kanten van ervaren.

Met zijn in Tsjechi√ę behaalde brevet en zelf gebouwde vliegtuigje weet Joost Conijn menig beambte van grote maar vooral kleine Afrikaanse luchthavens in verwarring te brengen. Nog niet eerder is er iemand met zo'n klein, nota bene zelfgebouwd vliegtuig geland. Dat niet alles over rozen gaat moge duidelijk zijn. De eerste problemen doen zich al in Europa voor, wanneer de luchtinlaat van de motor niet effectief blijkt en de eerste aanpassingen aan het vliegtuig gedaan moeten worden. Dit zijn zeker niet de laatste aanpassingen.

Joost Conijn is met zijn vliegreis een tikkeltje roekeloos. Weinig voorbereiding, zonder veel voorraad, vertrouwt hij op zijn instinct. Of zoals hij het zelf zegt: 'wanneer je veel van tevoren weet ontstaan er redenen om niet te gaan'. Dit komt op diverse plekken in het boek: zonder toestemming vertrekken naar het volgende land, niet weten tot welke hoogte hij zijn vliegtuig kan brengen, etc. Het bewijst in ieder geval van een grote dosis lef en moed, maar het had natuurlijk heel goed anders kunnen aflopen voor Joost Conijn. Dat is hij zichzelf ook meer dan bewust. Tijdens het vliegen denkt hij immers constant aan het maken van een noodlanding. Boven de Sahara, maar helemaal boven het regenwoud in Congo is hij dan ook als de dood dat er wat met zijn vliegtuig gebeurt. Tussen de verhalen door beschrijft hij bijvoorbeeld verhalen van collega-piloten die zijn neergestort en het niet hebben overleefd.

Joost Conijn is tijdens zijn reis afhankelijk van beambten (en vaak soldaten) op de lokale luchthavens. In 'Piloot van goed en kwaad' krijgt het contact dat Joost Conijn heeft met de grondmedewerkers dan ook een prominente plek. Kortom, een interessant boek over een bijzondere reis. Mede door de toegevoegde kleurenfoto's kan er een goed beeld worden gevormd van de reis en de omstandigheden waaronder Joost Conijn de reis heeft gemaakt.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: