Boekrecensie: Op zoek naar Zerzura

Auteur:
Peter Mak
Uitgever:
Elikser B.V. Uitgeverij
Pagina’s:
196
ISBN:
9789089545251
Bestellen

In 2002 fietsen Peter Mak en Karin van Toor Nederland uit. Hoewel de reis voorspoedig verloopt, gaat het met hun eigen gezondheid minder. Aan het einde van het eerste jaar moeten ze beide geopereerd worden. Na een herstelperiode in Nederland, pakken ze in 2003 het fietsen weer op, op de plek waar ze gebleven waren: op de grens van Jordanië en Syrië. 'Op zoek naar Zerzura' gaat over de 3 maanden durende tocht door Syrië en Egypte die hierop volgt.

Na weer herenigd te zijn met hun fietsen, fietsen Peter Mak en Karin van Toor door de Sinaï richting Caïro. Vanaf Caïro gaat de weg eigenlijk langs de Nijl naar het zuiden, maar aangezien je hier niet individueel mag reizen - en al zeker niet fietsen - besluiten Peter Mak en Karin van Toor om de veel langere weg door de woestijn te nemen. In pakweg drie weken, waarbij ze geplaagd worden door wind en zand fietsen ze van Caïro naar Luxor. Onderweg zijn ze voornamelijk op zichzelf aangewezen aangezien dit geen druk bezocht gebied is. Des te meer natuur ze voor zichzelf hebben. Zo kunnen ze in alle rust genieten van warmwaterbronnen, oude cryptes en natuurlijk de gastvrijheid van de Egyptenaren. Zolang je maar even door de opdringerigheid van de straatverkopers heen prikt, is het goed uithouden in Egypte. Of in hun eigen woorden: Egypte was het meest fascinerende land van de wereldreis.

Hoewel het logisch is dat Peter Mak aan het schrijven van het boek is begonnen na het voltooien van de wereldreis, is het toch jammer dat dit boek 10 jaar na dato pas verschijnt. In 10 jaar verandert een land namelijk sterk, hierbij hebben we het niet alleen over de machtswisseling die in Egypte heeft plaatsgevonden, maar bijvoorbeeld ook over het toenemende toerisme en de bouw van luxe resorts. Hierdoor zal de werkelijke situatie van het hedendaagse Egypte anders zijn dan in 'Op zoek naar Zerzura' beschreven. Neemt niet weg dat veel plaatsen in de woestijn die Peter Mak en Karin van Toor bezochten ook nu nog verlaten zullen zijn en dus wel een goede beschrijving van de werkelijkheid geven. Kortom, met deze kleine kanttekening is 'Op zoek naar Zerzura' een alleraardigst boek. Naast beschrijvingen over de omgeving, wordt vooral het reizen op de fiets besproken. Door de persoonlijke beschrijvingen hierin, is de fietstocht die Peter Mak en Karin van Toor maken goed in te leven. 'Op zoek naar Zerzura' is daarom leuk voor Egypte fanaten, maar zeker voor fietsliefhebbers.

Deze boekrecensie is geschreven na het ontvangen van een recensie exemplaar. Dit is echter niet van invloed geweest op onze mening. Meer informatie vind je in onze disclaimer.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: