Boekrecensie: Op reis naar nergens

Auteur:
Marc Helsen
Uitgever:
Lannoo
Pagina’s:
431
ISBN:
9789020965926

'Op reis naar nergens' is een reis door twaalf landen. Niemandslanden. Landen waar oorlogen heersen. Landen waar het leven voor de lokale bevolking een hel is, laat staan dat van een blanke 'toerist'. Maar zoals Marc Helsen zelf al zei: 'Afghanistan is een land waar ik altijd al een keer naar toe wilde'. 'Op reis naar nergens' zal daardoor niet het reisverslag worden van een rondtrekkende journalist/toerist. Welke toerist is er immers afhankelijk van Artsen Zonder Grenzen om zich veilig in een gebied te kunnen begeven. Wanneer dit het geval is, zal de gemiddelde Westerling zich wel twee keer bedenken alvorens af te reizen naar een dergelijk land.

De epiloog van het boek geeft gelijk de toon aan voor de rest van het verhaal. Na aankomst in Ivoorkust, blijkt de situatie zo gespannen en dreigend dat het uiteindelijk tot een evacuatie komt. Uiteraard is dit voor Marc Helsen niet de start van zijn reis zoals hij deze gewenst had, maar hij realiseert zich wel in een keer waar hij aan begonnen is. De rest van het boek staat vol met bezoeken aan vluchtelingenkampen, ziekenhuizen en lokale projecten van Artsen Zonder Grenzen in Congo, Tsjaad, Somalië, Uganda, Haïti, Colombia, Armenië, Ingoesjetië (een land waar waarschijnlijk niemand ooit iets over heeft gehoord), Bangladesh en Pakistan. Bezoeken waarbij Marc Helsen door middel van gesprekken met de lokale bevolking uitleg geeft over de lokale situatie. Zijn laatste reis is een reis door een land waar zelfs Artsen Zonder Grenzen geen hulp aan levert: Afghanistan. Een land waar Marc Helsen altijd al eens naar toe wilde. De reis die Marc Helsen door Afghanistan maakt is een mooie, ontroerende reis, wat zowel de pracht van het land alsook de precaire situatie van de bevolking aankaart.

Marc Helsen heeft met 'Op reis naar nergens' een boek geschreven wat niet alleen de droevige verhalen beschrijft in verre landen, het wordt gebracht zodat het voelt alsof je zelf door het vluchtelingenkamp loopt of zelf in de taxi zit. Hierdoor is 'Op reis naar nergens' een samenvoeging van een verhaal om een politiek statement af te geven en gelijk een mooie beschrijving van een reis die hij altijd al heeft willen maken. Een soort van samenvoeging van 'Mijn reizen' van Angelina Jolie en 'Het land dat god vergat' van Antonie van Kampen.

Wanneer je begaan bent met de wereld, of gewoon van mooie en unieke reisverhalen houdt, dan is 'Op reis naar nergens' zeker een aanrader.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: