Boekrecensie: Nooit hier, altijd daar

Auteur:
Gerrit Jan Zwier
Uitgever:
Atlas
Pagina’s:
204
ISBN:
9789045007403
Bestellen

Voortgestuwd door zijn eigen herinneringen en door middel van vergelijkingen met eerdere avonturiers, gaat Gerrit Jan Zwier op zoek naar leegte in de meest uitgestrekte gebieden van Amerika en Canada. Onderweg reist hij per auto, vliegtuig en boot langs buitenposten als Hurrah Creek, Cape Onion, Dutch Harbor en Trois Pistoles. 'Nooit hier, altijd daar' beschrijft deze reis.

De reis begint in Alaska, waar Gerrit Jan Zwier op weg is naar Nome. Aldaar beschrijft hij uitvoerig over de goudkoorts die hier geheerst heeft. Met nadruk op geheerst, wanneer hij er aankomt is er niet veel meer van het ooit welvarende plaatsje over. Deze teneur zou een tendens worden voor het verdere boek. Later komt de medogenloze natuur bijvoorbeeld aan bod. Geïnspireerd door het verhaal van 'Into the Wild' vertelt Gerrit Jan Zwier dat Alaska op velen werkt als een magneet maar dat dit eigenlijk nergens op gebaseerd is. Eenmaal aangekomen in Canada, reist Gerrit Jan Zwier via de kust van Newfoundland naar Labrador. Een route waar hij met de huurauto eigenlijk niet mag komen, maar daardoor wel des te mooier.

Als antropoloog kan Gerrit Jan Zwier makkelijk de indrukken die hij krijgt verwerken. De troosteloze situatie die hij vaak aantreft in de dorpen die hij bezoekt, weet hij goed over te brengen. Het blijft echter wel bij zijn eigen indrukken, er is maar weinig interactie met de lokale bevolking, wat toch jammer is. Wel is 'Nooit hier, altijd daar' zeer gedetailleerd beschreven. Met name de natuur (planten, bomen en dieren) worden uitgebreid benoemd. In het begin misschien zelfs iets te veel benoemd. Later in het boek komt hier echter een betere balans in.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: