Boekrecensie: No risk, No life

Auteur:
Ben Valks & Brenda Smeenge
Uitgever:
Boekerij
Pagina’s:
285
ISBN:
9789022555279
Bestellen

Na een periode van tien jaar waarin Ben Valks zijn bedrijf in het Midden-Oosten tot een succes heeft weten uit te bouwen, wilde hij iets anders. Hij verkocht zijn bedrijf en begon zich te oriënteren op nieuwe markten. Toen hij voor de zoveelste keer over het Amazone gebied vloog, dacht Ben Valks: niet er overheen, maar er doorheen. Daarop gaf hij zichzelf drie maanden vrij en reed van Buenos Aires in Argentinië naar Caracas in Venezuela. Gaandeweg besefte Ben Valks dat dit naar meer smaakte. Was dit ook niet het punt in zijn leven dat hij daar vorm aan kon geven? 'No risk, no life' is een verslag van het avontuurlijke leven dat Ben Valks de daarop volgende twee jaar leidde.

Het was altijd al zijn droom om een keer mee te doen aan de Iditarod, een 1800 kilometer lange hondenslederace door Alaska. Dus zo gezegd, zo gedaan. Een vijf maanden durende training volgt, waarna Ben Valks zich weet te kwalificeren voor de race. De race zelf is een fysieke en mentale afmatting, met erg weinig slaap moet hij zichzelf en zijn honden in leven houden in de barre winterse omstandigheden van Alaska. Alle ups en downs, zoals het crashen van de slee, ziektes van de honden en zijn eigen hallucinaties worden in detail beschreven. Hierdoor lijkt het of je zelf passagier bent op de hondeslede. Met name het doorzettingsvermogen van Ben Valks is bewonderenswaardig. Eigenlijk de gehele wedstrijd moet hij alles in zijn eentje doen, vanaf de start ligt hij achter op de andere teams. Door deze achterstand wordt hij op een gegeven moment uit de race gehaald, een beslissing waar hij het niet mee eens is en dit ook laat blijken, maar soms heb je geen keuze.

Hoewel de Iditarod uitgebreid wordt beschreven, is dit pas het eerste deel van het boek. In het tweede deel pakt Ben Valks zijn tweede avontuur op: met de motor van Alaska naar Argentinië. Niet over snelwegen, maar het liefst over minder drukke wegen, voornamelijk bergpassen en grindweggetjes. De eerste kilometers worden vrij snel beschreven en is er alleen aandacht voor de echt bijzondere dingen: een moeilijke grensovergang, berijden van een afgesloten bergpas in Amerika, het kopen van een motor voor een vriend, opnieuw een grensovergang naar Mexico. Pas in Zuid-Amerika komt er weer meer detail. Hier gaat het echter niet over de huidige reis, maar wordt teruggeblikt op de eerdere motorreis van drie maanden. Dit oogt eigenlijk wat vreemd, omdat je als lezer na moet gaan denken over welke reis het gaat. Pas een stuk later wordt de huidige reis weer opgepakt, wanneer Ben Valks op weg gaat naar en door de Amazone. Eerst om een mooie motorroute te rijden, maar later ook om een aantal maanden op zoek te gaan naar de zwarte jaguar. Een dier dat zich nauwelijks laat zien, hoeveel moeite Ben Valks en zijn gidsen er ook voor doen.

Uiteindelijk wordt Ben Valks iets te overmoedig, wanneer hij tegen alle adviezen in toch de grens tussen Chili en Argentinië wil oversteken, op een plek waar dat eigenlijk helemaal niet kan. Hier komt hij uiteindelijk ook achter, alleen is het dan al te laat (wanneer zijn motor kapot is). Toch laat dit zien, dat Ben Valks een ware doorzetter is, die het echte avontuur niet uit de weg gaat.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: