Boekrecensie: Mijn woestijn

Auteur:
Cathleen Miller & Waris Dirie
Uitgever:
Pocket
Pagina’s:
238
ISBN:
9789069745077
Bestellen

Waris Dirie beschrijft in 'Mijn woestijn' haar leven. Een leven dat anders is dan menig ander leven. Waris Dirie groeide namelijk op in een nomade gezin in Somalië maar weet op volwassen leeftijd internationaal fotomodel te worden. Niet zonder slag of stoot, dat moge duidelijk zijn. Maar juist daardoor is 'Mijn woestijn' een heel aangrijpend verhaal geworden.

'Mijn woestijn' begint in de woestijn van Somalië, waar Waris Dirie samen met haar familie, kamelen en geiten rondtrekt: altijd op zoek naar eten voor de dieren. Op jonge leeftijd wordt Waris Dirie besneden, zonder besneden te zijn is zij namelijk niets waard voor een man en haar vader wil haar dolgraag uithuwelijken. Waris Dirie denkt hier echter anders over en besluit van huis weg te lopen. Wat volgt is een een bijzonder avontuur door de woestijn, op zoek naar de grote stad waar familie zou wonen. Eenmaal in de grote stad, blijkt het leven daar niet heel anders te zijn dan in de woestijn. Dus wanneer ze de kans krijgt om met haar oom mee naar Londen te gaan om voor hem te werken, grijpt ze die met beide handen aan. Zonder dat ze ooit iets in een echt huishouden heeft betekend, krijgt ze nu opeens de functie als huishoudster bij haar oom, de ambassadeur van Somalië in Engeland. Tijdens deze periode komt ze voor het eerst in aanraking met een fotograaf. Vanuit haar achtergrond denkt ze dat hij net als elke man alleen maar op haar uit is. Niet wetende dat deze man uiteindelijk haar leven zou veranderen. Jaren later, komt ze hem nogmaals tegen. Dit keer besluit ze wel op zijn aanbod in te gaan. Hierdoor krijgt Waris Dirie uiteindelijk de droombaan als internationaal fotomodel.

Zoals gezegd, verloopt dit alles echter niet zonder slag of stoot. De besnijdenis is daar een voorbeeld van, dit is namelijk niet alleen maar de besnijdenis. Ook de lichamelijke en psychische impact die deze besnijdenis op Waris Dirie heeft speelt haar het hele leven parten, ook als fotomodel. Kortom, een erg bijzonder boek dat niet alleen een kijkje in de wereld geeft van een topmodel, maar ook een goede beschrijving geeft over de cultuur van Somalië.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: